Veličina lokomotiva, vagona, cestovnih vozila, kuća, građevina i svih drugih elemenata na maketi ovisi o odabranom mjerilu. Možemo reći da nam mjerila govore koliko je puta neki model umanjen u odonosu na orginal po uzoru na kojeg je napravljen. Postoji nekoliko službenih mjerila ,od kojih ćemo mi spomenuti pet najpopularnijih a to su : G, O, HO, N i Z. Sva nabrojana (ali i ostala) mjerila se još razlikuju unutar svoje kategorije i po širini kolosjeka Na samom početku željezničkog modelarstva nisu još postojala točna mjerila, pa su se ondašnji modeli izrađivali po nekim približnim mjerilima, več kako je koji prizvođač mjerilo zamišljao. Takva praksa naravno nije se mogla dugo održati. S vremenom su sami modelari udruženi u svoje klubove i krovne organizacije prisilili proizvođače da se dogovore oko standardih mjera i mjerila. Od krovnih modelarskih organizacija spomenuti ćemo ovdije MOROP – Europska federacija željezničkih modelara i ljubitelja željeznice i sličnu udrugu u SAD NMRA – National Model Railroad Association (Narodna udruga željezničkih modelara). Da ne bi smo odlazili previše u (manje bitne) detalje i povijest, ovdje čemo stati i preći na pregled svakog mjerila pojedinačno.

HO mjerilo
Mjerilo: 1:87
Širina kolosijeka: S:16,5mm | U:9mm | I: 4,5mm
HO je najpopularnije mjerilo među modelarima u kontinentalnoj Europi, a ime mu potječe od činjenice da je 1:87 odprilike ½ “O” mjerila (eng. half O ). HO mjerilo se prvi put pojavilo 1930. godine u Velikoj Britaniji gdje nije postiglo skoro nikakav komercijalni uspjeh (zbog velike popularnosti 00 mjerila u VB). Nasuprot neuspjeha u Velikoj Britaniji HO je vrlo dobro prihvacen u SAD-u, te 1950-tih godina dozivljava svoj vrhunac popularnosti U to doba su proizvo đ aći željeznickih modela počeli sa sve detaljnijom i kvalitetnijom proizvodnjom te se sve više tako zvanih “profesionalnih” modela počelo pojavljivati na tržištu. Mnogi modelari daju prednost HO mjerilu iz razloga sto relativno male dimenzije modela dozvoljavaju gradnju maketa sa neusporedivo više detalja od gradnje u ostalim večim mjerilima.
Unutar HO mjerila pored osnovnog normalnog kolosijeka od 16,5mm , postoje još i uskotračn kolosijeci od 12mm HOm, 10.5mm USA, 9mm HOe, 6.5mm HOf, te se svaki od njih po potrebi može koristiti na maketama rađenim u HO mjerilu. . Za HO mjerilo bi mogli reči da se nalazi negdje na pola puta od svih mjerila, dovoljno je veliko da bi se mogli prikazati razno-razni detalji a u isto vrijeme je dovoljno malo da se može “ugurati” u skoro bilo kakav slobodan prostor. Zbog svoje popularnosti modeli se izrađuju u velikim serijama pa im je i cijena naj jeftinija u odnosu na modele u manjim mjerilima.

N mjerilo
Mjerilo: 1:148 – 1:160
Širina kolosijeka: S:9mm | U:4,5mm
N mjerilo je također vrlo popularno mjerilo medju željezničkim modelarima. Ime mu potječe od činjenice da je širina kolosjeka 9 mm (eng. nine milimetars) bez obzira na varijacije u mjerulu (1: 148/160). Činjenica da je N mjerilo vrlo popularno leži u tome da manje dimenzije modela (i cijelokupnih maketa) pružaju modelarima , koji rade sa ovim mjerilom, mogučnost da na istim dimenzijama na kojima bi bila radjena HO maketa naprave skoro dva puta veču N maketu, sa više kolosjeka i detalja, dok drugi smatraju N modele “presitnima” i nedovoljno dobrim za vjerno prikazivanje detalja .
Vjerojatno ste primjetili da se N mjerilo kreće od 1:148mm do 1:160mm. Razlog za to je što se u različitim djelovima svijeta modelari koriste različitim vrijednostima kao osnovnim za N mjerilo. Pa su tako u Velikoj britaniji modeli u N mjerilu su izrađjeni u mjerilu 1:148 , SAD-u i Europi 1:160 dok u Japanu N mjerilo iznosi 1:150 . Razlike u dimenzijama su toliko sičušne i neprimjetljive da se obično i zanemaruju .
N mjerilo se pojavilo 1962 godine. U roku od dvije godine, proizvođaci modela u N mjerilu, su donijeli standard koji je sadržavao točne specifikacije za širinu kolosjeka, napajanje istosmjernom strujom od maksimalno max 12V, te visinu i vrstu kvačila za sve modele u N mjerilu . Kao sto je već spomenuto prednost N mjerila je u tome što male dimenzije modela dozvoljavaju modelarima da na relativno malom prostoru osmisle i naprave relativno kompleksne makete. Također nerijetko kod malo manje preciznih modelara N modeli se koriste i na HO maketama za predstavljanje uskotračnih zeljeznica.

Z mjerilo
Mjerilo: 1:220
Širina kolosijeka: S:16,5mm
Z je najmanje službeno mjerilo u svijetu željezničkog modelarstva. Sa mjerilom od 1:220 i 6.5 mm širinom kolosijeka, omogućava da se vrlo detaljna maketa sa više kolosijeka smjesti u prosjecan putni kofer. Marklin je 1972. godine predstavio ovo mjerilo na sajmu igračaka u Nurembergu.
Z mjerilo je dobilo ime tako sto su tvorac (Helmut Killian) ovog mjerila smatrao da u budučnosti neće biti manjeg mjerila od 1:220 , te mu je zbog toga dao ime po posljednjem slovu Engleske i Njemacke abecede :slovu “Z”. Zanimljivo je da je Z mjerilo odnosno model izrađen u Z mjerilu 1970 godine usao i Guinness-ovu knjigu rekorda nakon sto je neprestano vozio 1219 sati i prevalio put od čak 720km(!). Male dimenzije i mala težina lokomotiva predstavlja veliki problem pri pokretanju večih kompozicija i vožnji po prljavim tračnicama. Također treba zaboraviti vožnju po večim nagibima (max. 4%), jer jednostavno sila trenja nije dovoljno velika da bi lokomotiva mogla povuči kompoziciju uz veče brdo.
Iako je Z mjerilo najzastupljenije u Europi polagano se širi i na ostatak svijeta. Vjerojatno nikada neće poprimiti razmjere HO i N mjerila ali zasigurno će uvijek biti modelara koji će se opredjeliti baš za Z mjerilo kao njihov prvi izbor.

G mjerilo
Mjerilo: 1:20 – 1:24
Širina kolosijeka: S:45mm | U:32mm
G mjerilo ima stalnu širinu kolosjeka od 45 mm, dok samo mjerilo varira od 1:20 do 1:24 I to od proizvođača do proizvođača i od države do države. Ime potječe od Njemačke rijeći “gross” sto u prijevodu znači velik. Kao što se iz imena da zaključiti modeli se u ovom mjerilu isključivo koriste u vanjskim prostorima kao sto su vrtovi, pa se na Engleskom govornom podrućju takodjer nazivaju i Garden Ralways .
Otac ovog mjerila je Ernst Paul Lehmann koji je osnovao firmu Lehman Patentwerk 1881. godine a pod nazivom LGB počeo prozivoditi modele u G mjerilu 1968 godine.Danas ova tvrtka proizvodi široki spektar parnih, dizel i električnih lokomotiva, te autobusa i kamiona, i to naravno sve u G mjerilu.
U svijetu ima još proizvođača modela u G mjerilu. Spomenuti čemo ovdije samo američkog proizvođača Aristo-Craft , koji proizvodi modele koji voze po tračnicama širine 45 mm , ali to su modeli lokomotiva i vagona koji u svojoj originalnoj veličini voze prugama normalnog kolosijeka, tako da u stvari iako nazivani G mjerilom njihovo je stvarno mjerilo je zapravo 1:29. Aristo-Craft također nudi i tračnice i skretnice puno večih radijusa, ali koje se mogu koristiti zajedno sa LGB tračnicama
Popularnost ovog mjerila i količina modela u vlasništvu modelara je znatno manja od modela u N ili HO mjerilu. Razumljivo, glavni razlog manje popularnosti je nedostatak prostora kod modelara za postavljanje takvih maketa te dodatni zahtijevi pri održavanju (zbog atmosferskih prilika i td).

Ostala (manje zastupljena) mjerila
Pored več opisanih mjerila postoji jos nekoliko desetaka službenih mjerila koja su na raspolaganju modelarima. Večina tih mjerila nije zastupljena na makatema kao HO, N, G, Z mjerila te zbog toga nisu niti posebno opisana u ovom tekstu (niti su sva nabrojana). Mogli bi reći da su glavni razlozi “nepopularnosti” i slabe rasprostranjenosti među modelarima odredjenih mjerila uglavnom veličina modela koja je obično ili prevelika ili pre mala. Tako su na primjer “Large Scale” modeli umanjeni samo 4 puta od svog orginala, pa je logično da takove modele ne možete smjestiti u sobu ili zatvoreni prostor, dok su sa druge strane modeli u ZZ mjerilu modeli toliko sičušni, da je skoro nemoguče imati funkcionalnu maketu… Za ostala mjerila primjerice kao TT i druga, uglavnom su neki povjesni razlozi uzrok njihove slabe rasprostranjenosti.
Mjerila koja su svrstana u “manje zastupljena” ni u kom slučaju ne treba smatrati lošim mjerilima, niti ih treba izbjegavati. Najvažnije je da svako za sebe pronađe mjerilo koje ga najviše interesira i koje mu najviše odgovara, jer će jedino na taj način užitak u bavljenju s tim hobijm biti zagarantiran 100%.