Svi (ili skoro svi) počinjemo svoj ulazak u svijet željezničkog modelarstva sa kupnjom tzv. Start-seta. Start-setovi su najlakši i najjeftiniji način za početak, i obično sadržavaju osnovu za vožnju naše male željeznice. Možemo ih naći za gotovo sva mjerila i veličine,od vrtne željeznice (G) preko popularnog H0 ili N do najmanjeg minijaturnog Z.
Satrter setovi se većinom sastoje od ovala pruge, možda po jedne ili dvije pa čak i tri skretnice, te jedne ili dvije garniture vlakova (lokomotiva i par vagona) te uređaja za upravljanje tzv. regulatora, bilo analognog ili digitalnog sustava te neizbježni strujni adapter. Uz nabrojano,poneki setovi sadržavaju i nešto drugih dijelova, pa čak i neku vrstu “igračkaste” makete, sa par detalja, zgrada i sličnog.

Za početak, svojoj maloj željeznici osigurajte zdrav i siguran život!

Manji ovali u H0 mjerilu mogu se sastaviti na većem stolu a N veličina se može komotno smjestiti na osrednjem kuhinjskom stolu, no mnogi ih sastavljaju na podu. Stol je zgodan zbog svoje visine, jer su nam modeli bliže, ali i uvijek u opasnosti da “izvise” i završe 70-80cm niže… na podu! Malo koji model će preživjeti pad bez oštećenja, pa stoga oprez kod postavljanja ovala na stol! Pod, iako naoko veća i sigurnija površina ima nekoliko mana.

Ma kako dobro očišćen, na podu uvijek ima prašine, dlačica a i velika je mogućnost da se naših novih modela dograbi neki od kućnih ljubimaca ili da ih netko nepažnjom nagazi.

Ne postavljajte tračnice direktno na pod, već kao podlogu postavite očišćeni deblji karton ili čak drvenu ploču. Na njih možete i pričvrstiti tračnice pomoću dvostrane ljepljive vrpce (Duplofan, duplo ljepljivi Sellotape) koju ste prethodno malko “oslabili” ljepljenjem na glatku površinu. Razloga za to nema mnogo, ali su jako bitni za dulji život vaših tračnica!

Stalnim spajanjem i odspajanjem tračnica, olabaviti ćete i iskriviti spojnice koje međusobno učvršćuju tračnice, i služe ne samo za fizičko spajanje već i električno. Danas mnogi proizvođači nude tračnice sa podlogom, tzv. “nasipom” koje malko bolje podnose direktno postavljanje na pod, no i one pate od bolesti rastavljanja. Svaki oslabljeni spoj zadavati će vam muke i pokvariti užitak u vožnji vaše kompozicije. Dakle, pokušajte cijelu “skalameriju” provizorno učvrstiti, kako bi učvrstili spojeve i eventualno lakše pospremili već sastavljeni oval.

Sada, kada smo osigurali “životni prostor”, pogledajmo kako izgleda naš prvi oval.

Dakle, početnički oval iz Start-seta u par verzija izgleda otprilike ovako (MiniTrix, N)