Ovaj tekst je svojevrsna kompilacija pitanja i odgovora vezanih uz eBay (i Paypal) koja su postavili naši članovi  na forumu malih željeznica . Naravno sve što je spomenuto u ovom tekstu ali i sve ono što je izostavljeno možete pronaći u oficijelnom help-u eBay-a.
eBay zaista nudi mogućnost nabavke modela po puno manjoj cijeni nego u web shopovima…
Ponuda je ogromna, pogotovo to vrijedi za Njemačku i Američku inačicu eBay-a. Štoviše, ako je neki model izvan proizvodnje kod proizvođača, teško će se naći u online dućanima, ali gotovo sigurno će se koji primjerak pojaviti na eBayu.

Kod kupovine treba se pridržavati par pravila, a između ostalog to su:

  1. Ako je nešto jako jeftino već pri kraj aukcije, obično je to tako s razlogom! Ako je opis štur, ili još gore bez ikakve slike, bolje     ne bidati. ALI to ne znači uvijek da predmet ne valja, možda je slaba potražnja jer je u toku zadnjih par dana sličan ili isti predmet bio u više drugih aukcija pa se većina namirila.
  2. Treba pogledati “rating” (postotak pozitivnih komentara kupaca). Prodavač s par tisuća pozitivnih komentara i rejtingom oko 99% teško da će vas htjeti prevariti, jer mu posao i zarada ovisi o zadovoljnim mušterijama!
  3. Najbolje je napraviti Paypal account i plaćati njime. Na taj način ne šaljete podatke svoje kreditne kartice raznim mailovima, faxevima ili sl. Paypal nema troškova na strani kupca!
  4. Treba pitati prodavača koji su mu uvjeti slanja robe. Mnogi šalju u naše krajeve po dogovoru emailom, iako im u aukciji piše da ne šalju!
  5. Ako trgovac stavlja mutnu ili lošu sliku na kojoj se ne vide detalji, zaobiđite ga!
  6. Također, nepotpuni podatci mogu zeznuti stvar, no mogu značiti i da netko prodaje predmet a da ne zna o njemu mnogo. Ako vas nešto zanima, pitajte i to što ranije!
  7. Ne bojte se… predmet koji želite nije tako rijedak kao što mislite, i kad-tad će osvanuti na bayu! Pratite aukcije… nemojte odmah licitirati dok se ne upoznate sa okvirnom cijenom po kojoj se predmet obično prodaje/kupuje. Izabrani predmet pratite u 3-4 aukcije, pa vidite kako se kreće cijena, tek onda licitirajte… Potražite na netu cijene za slične ili iste predmete u dućanima, da ne pljunete za polovnjaka više nego za novi u dućanu! Polovna roba koja je očuvan lako se može dobiti za 50-70% cijene novoga. Za niže od toga valja se pomučiti i čekati na bayu priliku. Rijetki i maloserijski modeli znaju doseći astronomske cijene… izbjegavajte ih ako možete. Uvijek, ali uvijek čvrsto odredite granicu do koje idete! Jako se lako zaigrati u licitiranju u zadnjih minutu-dvije i na kraju platite više od realne vrijednosti predmeta.
  8. Izbjegavajte poštarinu skuplju od 17-20€ To je cijena koju ćete platiti za većinu pošiljki iz Njemačke i Austrije za slanje DHL-om ili poštanskom omotnicom. Obično se može dobiti i jeftinija poštarina u rangu 6-12€ ali uvijek valja provjeriti sa trgovcem.

eBay Shopovi
Generalno šalju sa punom carinskom deklaracijom i to na paketu! pokušajte dogovoriti slanje bez carinske deklaracije ili sa carinskom deklaracijom za “dokumente”.
MOBA-Schmidt shop (odlična usluga i točni opisi predmeta) će vam garantirano slati SA deklaracijom i to nećete moći promijeniti.

Praćenje i licitiranje
Bilo koji e-bay na bilo kojem jeziku će napraviti iste stvari. Dakle, potražite predmet na npr. japanskom e-bayu i metnete ga na praćenje, dalje ga pratite i licitirate sa npr. Američkog ili Engleskog. Traženje predmeta najbolje je izvesti na određenom bayu (najčešće Njemački, Talijanski, Austrijski-isti kao njemački, Britanski i Američki) jer se podjela kategorija razlikuje od baya do baya… sve ostalo je ISTO.

Aktivacija PayPal-a
Kada ste uplatili onih 2 US$ za potvrđeni PayPal račun, na bankovnom računu vam stoji ta uplata sa nazivom PayPal ili slično i troznamenkastim ili četveroznamenkastim brojem. Taj broj morate upisati u PayPal formular kako bi transakcija bila potvrđena i na taj način priznat PayPal račun kao “siguran”. nakon toga će vam tih 2$ biti pridodano računu i biti će odbijeni sa prvom slijedećom transakcijom koju plaćate dolarima (dakle ta 2 dolara vam paypal vraća i prebija sa prvom kupnjom u dolarima)

Možete imati više kartica i više adresa za slanje pošiljki u Paypalu a i na bayu. Samo pazite koja vam je osnovna adresa (trebala bi biti ista kao i za bankovnu karticu) Dodatne adrese možete koristiti.

Državljani tj. korisnici iz naše regije mogu:
Slovenija – slati i primati novac – regularni Paypal
Hrvatska, BiH, – samo slati, primanje isključivo kao povrat uplaćenog
Srbija, Crna Gora, Makedonija- nije na popisu Paypala i nije moguće registrirati se.

Odabir premeta za kupnju
Prvo i osnovno… saznajte i upoznajte sve o predmetu prije kupnje.
Izbjegavajte trgovce koji stavljaju lošu sliku ili uopće ne stavljaju sliku predmeta.
Kod loksi budite oprezni i dobro pročitajte opis, obično su navedeni nedostaci ako ih ima.
Ako vam nešto nije jasno ili želite neku informaciju, PITAJTE trgovca, za to postoji funkcija i forma i treba je koristiti!

Zna se dogoditi da isti trgovac ima par predmeta na listi sa paypalom i par BEZ paypala… najčešće se potkrade greška pa ne ubaci paypal kao opciju plaćanja, no pitajte za svaku sigurnost. Ako uopće nema naveden paypal, zaboravite ga… morati ćete platiti drugačije.

Par skraćenica i sitnica
Na njemačkom bayu ako piše “Für Bastler” to znači da je stvar pokvarena ili uništena i da se može koristiti samo za dijelove (stanje je loše i stvar ne radi)
OVP na njemačkom znači “originalno pakiranje” (Original VerPackung tj originalna kutijica modela… znaju napisati i Original Schahtel – škatuljica / kutijica)
Ako trgovac ima ocjenu modela (obično shopovi) kod Nijemaca je najbolja ocjena 1 a najlošija 5!

Na engleskom ili USA skraćenica MIB znači Mint In the Box, “kao novo u originalnom pakiranju”.
“Mint condition” znači da je kao novo a ne da je od mentola
Englezi i ameri znaju imati “Reserved price” to znači da postoji donji limit za kupnju (najmanja cijena) koju će prihvatiti. Pobjeđujete ako postignete ili prestignete tu cijenu. (No Reserve znači da nema minimalne cijene)

Osigurana/neosigurana pošiljka
Dosta trgovaca će za veće iznose kupljene robe tražiti da slanje bude u osiguranoj pošiljci.

Cijene variraju ovisno o tome preko koje kompanije šalju. Njemačke osigurane se kreću od 20 do 35€, neosigurane oko 12 do 18€ za paketiće. Mnogi će vam poslati i Maxibrief tj. maksi-kuverta… najjeftiniji način slanja i obično sve prođe u redu ako je dobra kuverta i lijepo spakirano. Obično košta od 2.5 pa do 18€ ovisno o težini (max 1 ili 2 Kg ovisno o kompaniji)

Softver i dodatci za pračenje aukcija
FireFox companion for eBay je odličan dodatak za FireFox browser koji vam u svakom trenutku bez potrebe da posjećujete direktno eBay, nudi uvid u vaše aukcije koje pratite. Također biti će te obaviješteni  o aukcijama koje uskoro ističu , tako što će se prikazati mali prozor u kojem će te vidjeti detalje aukcije. FireFox Companion for eBay možete skinuti ovdje: http://en-gb.www.mozilla.com/en-GB/add-ons/ebay/
eBay Countdown, je usluga koja vam omogućava da sustav umjesto vas u zadnjem trenu ponudi određeni iznos i tako vam osigura pobjedu. Sa ovim sustavom su mnogi imali problema i preporučujemo vam da se ne oslanjate previše na njega.

Pristup eBay-u putem mobilnog interneta
Znaci ebay-u i svom računu možete pristupiti i putem mobitela na http://m.ebay.com . tako da nadmetanje za bitne stvari možete vršiti i van kuće. Dobro je sto se slike ne pokazuju odmah, tako da se ne nabijaju bespotrebno kb, ako se želi vidjeti slika onda se treba kliknuti na poseban link.
Vrijedi i za njemački e-bay na adresi wap.ebay.de

Opće upute i pravila za povlačenje ponude
(dostupna u Help izborniku na svim jezicima na njihovim matičnim e-baystranicama)

OBAVEZNO OVO PROČITATI
Formular za povlačenje ponude ili izmjenu se nalazi OVDJE.
Koristiti nakon što ste dobro proučili i shvatili pravila na prethodnom linku!
Da bi izbjegli neugodnosti oko povlačenja ili ispravljanja ponude:
– Licitirajte jedino ako ste sigurni u moguću kupovinu, vaša licitacija je obavezujući ugovor, i potvrđivanjem licitacije prihvaćate automatski sva pravila i odgovornosti, uključujući onu da se obavezujete kupiti tj. platiti predmet i sve troškove u slučaju pobjede na aukciji. Tu nema vrdanja… negativni bodovi i zabrana trgovanja na bayu se jako brzo mogu zaraditi.
-Pazite kod unosa cijene! Neki e-bay koriste decimalnu točku, a neki decimalni zarez (zapetu).
Razlika u krivom unosu vas može koštati da umjesto 12,50 upišete 12.50 a ispadne 1250 jer se na tom bayu ne prihvaća decimalna točka već zarez… a razlika nije mala!
Takve se greške lako ispravljaju preko gore navedenog formulara, sve ostale su izuzetno neugodne!
-Ako niste sigurni u kupovinu za “Buy it Now” predmete i slične ponude (Kupovanje bez licitacije, puna cijena odmah) nemojte kupovati jer se takva kupovina NEMOŽE POVUĆI bez posljedica.
-U slučaju greške koju ne možete ispraviti, odmah kontaktirajte trgovca i pokrenite povlačenje. To nije preporuka nego obaveza Vas kao kupca!

I za kraj još nekoliko pitanja sa odgovorima za koja smatramo da novim korisnicima eBay-a mogu biti od pomoći.

P:
Da li je dovoljno imati konto u banci ili mora biti kreditna kartica, da bi se mogao koristiti PayPal  (ovo se odnosi na Hrvatsku koju prihvata Pay-Pal), ja imam namjeru konkretno da otvorim konto u Madžarskoj, pa me zanima da li je dovoljan konto ili mora biti kreditna kartica, jer ovo drugo sigurno neću dobiti.
O:
Mislim da bankovni račun vrijedi samo za SAD. Za Hrvatsku ide SAMO kreditna kartica. Primaju samo Visa, MasterCard, American Express i Discovery. Dakle, čak ni Diners ne. Odnosno, možete koristiti bilo koji tip kartice (kreditna / debitna) ako vaša kartica ima CVV broj.

P:
 Da li ja moram odobravati svaku transakciju ili ona ide automatski posle zatvorene licitacije?
O:
Ti odobravaš svaku transakciju! Upišeš iznos, ili ti se iznos prenese s ebaya kad klikneš gumb “Pay via Paypal”. I novac se GOTOVO ODMAH transferira na račun prodavaču, a tebi se taj iznos “skine” s kreditne.

P:
A što je sa Überweisung Plus načinom plaćanja, sem provizije koja se odbija, a koje kod PAY-PAL-a nema. Koliko sam razumio to može da se odradi sa bilo kog konta na bilo koji konto
O:
Überweisung je plaćanje bankovnim transferom, za nas neisplativo zbog visokih provizija.
Isplativo je jedino Pay-Pal plaćanje jer se u cijeni predmeta nalazi provizija koju kao plaća trgovac.
Na dosta njemačkih i pogotovo japanskih aukcija piše da se na konačnu cijenu dodaje 2-5% za pay-pal troškove.

P:
Ako na ebay-u (austrijskom, UK i njemačkom) postoji u rubrici dostava u neku državu (u mom slučaju BiH) da li to znači da ce prodavač poslati pošiljku u željenu državu i da će dostava biti onoliko koliko sustav predviđa (ili je to neka okvirna cijena)? Posto mi je malo čudno da je dostava npr. 6,50funti i za Irsku i za BiH….
O:
Dostava (cijena) se obično dogovara, ako već nije naznačena za tu državu. Bolje prije kraja licitacije, jer poslije . Ako je cijena naznačena onda je to, to, a možeš i više licitiranih artikala dobiti po cijeni jedne pošiljke ako je od istog trgovca. Postoji i opcija osigurana ili neosigurana pošiljka, što se može dogovoriti i uštedjeti 30%.

P:
Dali se može ispraviti greška pri licitiranju?
O:
Da, može se povući ali treba ostati licitacija (npr ako pogreškom upišete koju nulu viška ili slično, možete ispraviti)
Moguće je i potpuno povući licitaciju, ali uz moguće neugodnosti (blokada računa, zabrana trgovanja na određeno vrijeme itd…)
Pogledati iznad „Opće upute i pravila za povlačenje“.