Rešio sam da ću nasip napraviti tako da izgleda kao u stvarnosti. Materijal je kamen, originalni kameni sa nasipa koloseka. U prospektima piše da je veličina kamena za H0 od 0.5 – 1.5mm.
Kako bi smo dobili navedenu velicinu kamena treba nam sito. Najbolje je da nađete neko staro sito za testo i jedno za brašno. Može se i napraviti, kao što sam i ja napravio od zaštitnika zvučnike na televizorima (onaj metalni dio što se nalazi napred na TV).

Ja sam našao dve vrste sa različitim rupama, pa sam napravio sito sa dva nivoa sa različitom rupom.

Kamenje koje sam nabavio, tj. slučajno našao pored koloseka, podelio sam po bojama. Sad dolazi najteži posao – treba razlomiti kamenje na komadiće. Jedan savet: dobro bi bilo sve to raditi u jednoj većoj kutiji da se dijelovi kamenja ne bi razleteli na sve strane. Kamenje sam razvrstao po bojama jer se posle može mešati kako želite da izgleda nasip, svetlije ili tamnije.
Kad mislite da su kamenčiči dosta sitne onda sa sitom za brašno odstranite onaj fini deo kamena, tj. prašak, zatim se sipa u sito za testo. Ono što ostaje u situ ponovo se lomi itd.

Kad je gotovo, treba oprati sa vodom pa posušiti. Na slici se vidi gotov, mešani nasip, sada samo treba lepiti.

Ispod možete vidjeti izgled nasipa na maketi. Lepljeno je sa lepilom za tapetu. Lepilo se meša sa kamenom tako da bude dosta gusto. Sa malom četkicom nanesemo i lepilo na kolosek. Sa nekim priručnom alatom nanese se pomešani kamen.Ja sam nabavio onaj alat kojim zubari blombiraju zub, ali može se i iseći neki lim da bude sličan oblik. Važno je da ispunite svugde i da se napravi oblik nasipa.

Poslje 3-4 dana, kada se sve dobro osuši, može se i izvršiti popravak na isti način. Ako mislimo da je sve u redu onda se lakira tj. sa malom četkicom dobro premaže nasip sa providnom mat nitro lakom. Posle sušenja tolko čvrsto stoji da mirno možete koristiti i veliki usisivač za čišćenje.
Jeste, malo je mukotrpan posao, ali za jednog maketara nema prepreka, sve će da uradi da to izgleda lepo i dobro.

Autor: Mr.Joe