Većina modelara u radu na svojoj maketi pokušava što više stvari uraditi u “vlastitoj režiji” a tek ako nema druge solucije odlučujemo se na kupovinu. To je i logično jer naš hobi je sve samo ne jeftin a u današnje vrijeme svaka marka / kuna / dinar odnosno euro su veći nego ikada. Upravo iz tog razloga sam se odlučio da pripremim / prevedem tekst o pripremi lišaja koje možete pronaći u prirodi za korištenje na vašoj maketi. 

Ovdje bih napomenu da ja nisam isprobao ono što ćete pročitati u nastavku, ali svakako kada za to dođe vrijeme planiram probati dolje napisano.

Lišajevi obično rastu u šumovitim predjelima i vrlo vjerovatno će te ih naći u obližnjoj šumi, dvorištu ili parku. Oblik odnosno vrstu lišaja kao i njegovu konačnu primjenu ćete sami izabrati u skladu sa vašim željama i potrebama a u ovom tekstu se baziramo na konzerviranje bojanje i pripremu za korištenje lišaja.

Sada nakon uvodnih napomena vrijeme je da se primimo posla.
Za “branje” lišaja će vam trebati:

  • Plastična vrećica
  • Rukavice
  • Makaze
  • Insekticid

Kada nađete lišaje koji smatrate da će odgovarati vašim potrebama, oprezno ga “uberite” i potrudite se da ih ne zgnječite prilikom branja i transporta. Nakon što ste uspješno odvojili lišaj od površine na kojoj je rastao stavite ga u plastičnu vrećicu a kada ste zadovoljni sa ubranom količinom, sadržaj istresite na stol ili drugu radnu površinu na kojoj će te vršiti sortiranje i odvojiti korisne dijelove od onih koji nam neće trebati. Makazama odrežite donji dio busena koji nam neće trebati i koji možemo baciti, a ostatak protresite kako bi ste se oslobodili insekata i drugih biljaka koje su rasle zajedno sa ubranim lišajem. Vjerovatno će te na ovaj naćin odbaciti 2/3 ukupno ubranog sadržaja tako da pri samom sakupljanju vodite računa o tome i potrudite se da pribavite dovoljnu količinu materijala.

Obrada lišaja
Neobrađeni lišajevi neće dugo trajati te se nikako se ne preporučuje da ih neobrađene stavljati na vašu maketu. 
Obradi lišaja je potrebno pristupiti što je prije moguće jer držanje u plastičnoj vrećici ili na zraku će ih vrlo brzo učiniti neupotrebljivim i morati će te ih baciti a trud koji ste uložili za njihovo skupljanje će biti uzalud.
Savjetuje se da obradu lišaja vršite vani, ispred kuće kako bi ste izbjegli nered u stanu odnosno kući. Gdje god  odlučite da ćete raditi potreban će vam biti radna površina (stol) i peć, štednjak ili vatra u ovisnosti o tome gdje ste izabrali da ćete vršiti konzerviranje. Potrebna će nam biti i jedna posuda za “kuhanje”.

Posudu stavite na peć te u nju ulite rastvor za konzerviranje lišaja  koji se sastoji od 11,00 l vode i 4 l glicerina (ako želite možete smanjiti količine ali naravno zadržite isti omjer. Ovdje su iznesene količine koje se nalaze u izvornom tekstu: 3galona vode i 1 galon glicerina).Kako i gdje pronaći glicerin je vjerovatno najteži dio u postupku konzerviranja lišaja i vrlo vjerovatno jedan od razloga zbog kojih će mnogi odustati od ove metode. Na žalost u ovom trenutku vam ne mogu dati niti jedan savjet gdje da potražite glicerin pa vas zato pozivam da u komentarima ostavite vaše prijedloge.
U svakom slučaju ako pronađete način za nabavku glicerina za posao konzerviranja lišaja će vam  biti dovoljan najjeftiniji koji možete pronaći.

U rastvor vode i glicerina potrebno je dodati pola paketa (ili manje ako ste smanjili količinu vode i glicerina) zelene boje za tkaninu. Za što realističniju boju, probajte nabaviti nijansu zelene koja odgovara  boji lišća te nekoliko nijansi žute boje. Ovdje će te morati eksperimentirati dok ne dobijete zadovoljavajuće rezultate. (Na web stranici http://www.ritdye.com/  možete pronaći dosta korisnih stvari vezanih uz boje za tkanine.)

Konzerviranje započnite sa najsvjetlijom nijansom zelene boje. Rastvor zagrijavati do ključanja a idealna temperatura je oko 98C (210F) što je samo koji stupanj niže od tačke ključanja.Kada rastvor dosegne željenu temperaturu, u posudu stavite što je više lišaja moguće i ponovo zagrijavati do ključanja a nakon što sadržaj u posudi proključa nastavite “kuhati” narednih 5 minuta. Nakon toga sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi.Nakon što se sadržaj u posudi dovoljno ohladio, navucite gumene rukavice i izvucite lišaje iz posude a zatim iscijedite suvišnu tekućinu.

Ako vam je ostalo još ne obrađenih lišaja ponovno zagrijte ostatak rastvora u posudi (dodati vodu i glicerin koji su potrošeni u prethodnoj seriji te željenu nijansu boje) kako bi ste započeli slijedeću seriju.

Sušenje lišaja
Kada god završite sa “kuhanjem” lišaja i kada iscijedite suvišnu tekućinu, lišaje raširite po prethodno pripremljenim novinama i povremeno ih okrečite kako bi se ravnomjerno osušili.
Autor predlaže da ih sušite vani, na suncu a sam proces sušenja može trajati dva do tri dana.
 Sušenje je završeno kada lišaj koji ste stisnuli između prstiju ne ostavlja više vidljive tragove vlage ili boje na vašim prstima. Tada je spreman za postavljanje na maketu ili za spremanje za kasniju upotrebu.
Kao što sam napomenuo u uvodu, sami ćete odlućiti za šta ćete koristiti lišaje konzervirane ovom metodom (da li kao nisko raslinje na maketi ili eventualno mljeti i koristiti kao imitaciju trave…). U svakom slučaju nakon što ovladate ovom metodom sigurno ćete postizati vrlo dobre rezultate a i uštedjeti nešto novca.