Uvodna napomena: Tekst odražava autorovo osobno mišljenje i u tekstu se spominju dekoderi sa kojima je autor imao doticaja. To sa druge strane znači da pored navedenih dekodera vrlo vjerojatno možete naći i druge dekodere sličnih karakteristika i cijene a to što nisu spomenuti u ovom tekstu ne znaći da ih treba izbjegavati.

U svojim modelima imam (ili sam imao) dekodere sljedećih prizvođača: ESU, Lenz, TCS, Digitrax, MRC, Atlas i Bachmann.

Meni je kod dekodera važno nekoliko stvari:
1. BEMF
2. Silent mode
3. Consisting (CV19)
4. Izvrsna kontrola male brzine
5. Re-mapping funkcijskih tipki

Dekoderi koji imaju BEMF (mjerenje povratne elektromotorne sile) jako su dobri kod malih maketa s oštrim zavojima i puno skretnica. Dakle, onako laički – dekoder mjeri povratni napon koji se generira vrtnjom elektromotorića, pa kad se brzina vrtnje promjeni (zbog npr. zavoja, nizbrdice, uzbrdice ili skretnice), dekoder reagira i naređuje veću ili manju brzinu vrtnje motorića, tj. lokomotive.
Silent mode – samo ime govori. Kako je Andrej gore objasnio, dekoder ima PWM modulaciju koja omogućava vrlo tihi i mekani rad motorića. Jako važno!
CV19 – meni je bitno jer volim vožnju lokomotiva u tandemu. Većini hobista ne mora puno značiti.
Mala brzina – kod ranžiranja, kod kretanja, stajanja… Meni je super da lokomotiva “mili” poput puža. Kvalitetniji dekoderi nemaju problema s time.
Re-mapping – ja si volim namjestiti da mi tipka F0 pali/gasi prednja svjetla, a tipka F1 pali/gasi stražnja svjetla. Ako dekoder nema mogućnost re-mappinga, osuđeni ste na automatsko paljenje svjetala: u kojem smjeru lok. vozi, ta su svjetla upaljena. Potpuno nerealno, npr. ranžiraš vagone – a “strojovođa” stalno pali/gasi svjetla…

ESU je jako ime u ovoj industriji, i očito to može naplatiti. Zato su njihovi dekoderi ipak dosta skupi, po mom mišljenju.

Imam dva dekodera LokPilot 3.0 DCC, i jedan Basic, 1.0.

Lenz Standard+
Ovaj dekoder imam u sljedećim modelima: Roco OBB ASEA (x2), Roco OBB 1245, Roco Siemens “4 države”, Roco USA Baldwin “Sharknose” dizelka (x2).
Vidi se uzorak, zar ne? Uglavnom, smatram ovaj dekoder trenutnim BEST BUY dekoderom, jer je jeftiniji čak i od Basica – da ga se nabaviti za 17-18 eura! S Roco motorićima se slaže jako dobro.

Standard+ ima sve što ja tražim od dekodera (vidi gore). Zato najviše mojih lokomotiva ima baš njega u utoru – Ameri bi rekli: “Really great fleet decoder!”

Dekoder nije baš malen (veličine je manje poštanske marke), pa nije za ugradnju u N ili male H0 lokomotive… Ali u prosječnu elektru ili dizelku stane bez problema

Lenz je de facto izumitelj DCC standarda, pa vjerojatno znaju znanje. Za eNaniste i male H0 lokomotive postoji serija Mini dekodera – Lenz Silver Mini, Gold Mini itd, koji su manji, ali i podnose manju struju (500mA). Standard ide do 1A.

Digitrax DH123AT
U Bachmann Shay parnjaču ugradio sam ovaj Digitraxov dekoder. Slovo H u oznaci govori da je za HO, a AT da je prilagođen Athearn lokomotivama. No ima standardni 8-pinski socket, pa se može ugraditi i u druge modele. Nemam nekih zamjerki na kvalitetu, mislim da nema re-mapping.

Digitrax Dz123
U Roco OBB 1161 manevarku ugradio sam ovaj minimalistički Digitraxov dekoder. Slovo “Z” nam kaže da je dekoder namjenjen čak i za Z lokomotive, no dobar je i za male 1:87 lokomotive. Također nemam zamjerki, a podržava remapping.

TCS T1
Ovaj TCS-ov dekoder gabaritima je sličan Lokpilotima i Lenzovom Standardu, dakle nije baš mali.
Ja sam ga ugradio u Piko parnjaču OBB Rh655 4-osovinsku parnjaču. Ona ima pogon u tenderu pa je u kotlu dosta mjesta ostavljeno za dekoder, tako da stane i takav, veći dekoder. Podržava sve što je bitno (mapping, BEMF, silent running, a ima i TCS-ov “dither” za finu regulaciju startne brzine. Jako dobar dekoder. Mislim da sam ga nabavio za 16-17 funti iz UK.

TCS M1-UK
E, ovo je vrlo mali dekoder (14 x 9 mm, debljina 3 mm), za ugradnju u N ili H0 Br233, 333 i slične male dizelke i parnjače.

Jedna stvar koju sam primijetio – dekoder se kod viših napona (moj MultiMaus je na prugu bacao (pre)visokih 21-22V – izmjerio Andrej) ponašao neobično, tj. promjene brzine su znale biti sa malim trzajima. Mislio sam da je stvar u dekoderu, ali na Andrejevoj centrali (koja daje 15-16V) sve ide fino i bez problema. Negdje kao da sam pročitao da TCS ne voli previsoki napon, pa imajte na umu, vlasnici “Vulgaris” Multimausa! Cijena mu je u Engleskoj oko 22-23 funti.

MRC Sound decoder
Moj jedini zvučni dekoder, ugrađen je tvornički u Athearn Genesis F3 lokomotivu…
Što reći za MRC? Ameri ga mrze iz dna duše, s pravom. Kvaliteta zvuka dosta je lošija od primjerice LokSounda ili Soundtraxx dekodera, a pogon motora je jako loš… Nikako ne mogu namjestiti malu startnu brzinu, uvijek kreće prebrzo. Vjerojatno ću jednog dana u tu loksu ugraditi poseban dekoder za motor, a MRC ostaviti da pogoni zvučnik. Valjda neće do tada krepati… (to se često događa, bar po USA forumima). Izbjegavati. 

Autor: Nclight