Iako su (gumeni) kalupi za pravljenje odljevaka danas dostupni kao gotovi proizvodi koje možemo kupiti u specijaliziranim prodavaonicama ili preko interneta, ipak izrada vlastitih kalupa može biti jako zanimljiva i relaksirajuča a vjerojatno će vam uštedjeti i nešto novca.

Da ne bude zabune, ovdje se radi o kalupima za izljevanje odljevaka koje će te koristiti na vašoj maketi kao imitaciju stijena ili imitaciju kamenih zidova, tunelskih portala itd… 

Šta nam je potrebno? 
Za izradu kalupa potrebno je:

  1. Tečna guma (latex)
  2. Par starih kistova ili četki za farbanje
  3. Gaza

Tečnu gumu (latex), kao glavni element našeg kalupa, će te možda malo teže pronaći na našim prostorima (ovisno o tome gdje živite). Prodaje se uglavnom u specijaliziranim hobby prodavaonicama koje prodaju širokou paleti proizvoda i  hobby materijala (boje za staklo, tempere, perle za nakit, guma za kalupe itd..)
Pošto je takvih prodavaonica jako malo na našim prostorima i uglavnom su smještene po većim gradovima morati će te se potruditi da pronađete svog dobavljača.
Prilikom kupovine obratite pažnju da takva guma ne podnosi niske temperature kao i da joj je životni vijek u tečnom stanju otprilike godinu dana. Pa zbog toga bi ste trebali nabaviti onoliko koliko mislite da čete iskoristiti odmah. 

Par starih kistova je potreban za nanošenje gume na kamen ili drugi predmet za koji želimo napraviti kalup. Ako ste jako pažljivi i kist detaljno očistite nakon nekoliko nanosa gume, možda i uspijete sačuvati isti za ponovnu upotrebu ali meni to nije polazilo za rukom. Guma mi se vrlo brzo osušila između dlačica kista i nakon par napravljenih kalupa morao sam ga baciti jer je se na njemu nataložilo previše stvrdnute gume. Istina je da nisam u početku pridavao previše pažnje čiščenju kista ali ako se malo pripazi na taj dio kist će bez problema poslužiti za izradu serije kalupa.
Da bi ste što bolje sačuvali kistove i četkice potrebno ih je stalno umakati u (malku) vodu. Također prije umakanja u tečnu gumom dobro je nanijeti i sloj deterdženta za suđe kako bi ste izbjegli lijepljenje gume za dlačice kista.

Gazu koristimo za ojačavanje stjenki kalupa, kako se kalup ne bi poderao prilikom skidanja sa odljevaka. Gazu (najjeftiniju moguću) možete nabaviti u bilo kojoj apoteci.

Izrada kalupa
Kamenje koje ste prikupili za izradu kalupa prvo operite i odstranite zemlju i drugu prljavštinu sa površine.
Nakon što ste očistili površinu (neka ostane mokra), počnite sa nanošenjem prvog sloja gume pomoču kista. Mokrom četkicom gumu rasporedite po cijeloj površini a posebno se pobrinite da guma “uđe” u sve rupice i rascijepe na površini.
Prilikom nanošenja gume slobodno rubove kalupa produžite za nekih 2,5cm koje ćete , kada kalup bude gotov, odrezati ali koji će vam olakšati skidanje kalupa sa kamena.
Oblik kalupa nije bitan i uglavnom će ovisiti o obliku kamena, ali vodite računa da kalup uvijek ima dovoljno visoke bočne stjenke kako bi ste kasnije u njega mogli uliti gips a da se ne razlije van.

Nakon što se prvi sloj gume osušio, nanesite novi soj na prethodno opisani način (ne zaboravite oprati četkicu!). Kada završite sa nanošenjem drugog sloja ostavite da se sloj osuši u potpunosti (6-12 sati). Zatim nanesite i treći sloj. 

Sada je kalup spreman za ojačavanje stjenki. Odrežite komad gaze koji će biti dovoljno velik da prekrije površinu kalupa i kistom je “potopite” u prethodno naneseni sloj gume. Zatim nanesite i četvrti sloj gume tako da prekrijete cijelu površinu gaze. Ostavite sve da se osuši preko noći.

Kalup je gotov i sad možete, ako to želite dodati još jedan sloj gume (nakon čega opet treba sušenje) ali iz ličnog iskustva 3 sloja + gaza + 1 sloj su stvorili sasvim solidan kalup. Ali ovdje će te morati eksperimentirati sami da otkrijete koliko slojeva gume vam najbolje odgovara.

Također, kada je sušenje slojeva u pitanju: Ja sam radio na otvorenom i prilično vjetrovitom danu tako da su se slojevi sušili puno brže nego da sam to radio u zatvorenoj prostoriji. Meni je bilo dovoljno konačno sušenje preko noći ali vam će možda trebati i duže (dvije-tri noći) ako radite u zatvorenom prostoru. Ovo će te također morati sami utvrditi.

U svakom slučaju kada je kalup spreman za skidanje, krenite lagano sa odvajanjem svih ivica. Kada odvojite sve ivice krenite i sa odvajanjem kalupa prema sredini. Budite pažljivi da ne poderete dio kalupa!
Kada kalup u potpunosti skinete, makazama odsjecite višak (nekoliko cm koje smo nanijeli radi lakšeg skidanja) i grube ivice ili ostatke gume sa strane. Pazite samo da ostavite dovoljno visoke stjenke kako gips ne bi iscurio vani. 

Kalup je gotov!