Prvo nekoliko općih preporuka…

Obratite pažnju na slikovni format u kojem fotografirate. Gotovo svi digitalni fotoaparati nude mogućnost fotografiranja u JPEG (JPG) formatu. Nevolja sa ovim formatom je što kod svakog Save-anja iznova radi kompresiju i fotografija pomalo gubi na kvaliteti.Nešto bolji digitalni fotoaparati uz fotografiranje u JPEG formatu nude i mogućnost fotografiranja u TIFF ili RAW formatu. Nedostatak TIFF i RAW formata je što zauzimaju znatno više memorije u odnosu na JPEG, ali zato prilikom obrade fotografija nema gubitka u pogledu kvalitete. Ukoliko vam vaš fotoaparat pruža mogućnost fotografiranja u RAW formatu, to je svakako najbolji odabir, koji vam pruža veće mogućnosti kod naknadne obrade fotografija.

Preporuka je fotografirati sa stativa ili ako nemate prikladan stativ, možete pokušati foaparat položiti na neku čvrstu podlogu (stol, ili možda bunt tvrdo ukoričenih knjiga), a okidanje vršiti uz pomoć timera ili još bolje uz pomoć žičanog (daljinskog) okidača, pod uvjetom da vaš fotoaparat ima tu mogućnost.

Fotografiranje s blicom bi trebalo izbjegavati, zbog odbljesaka i sjena, a za postizanje boja na fotografiji koje najbliže odgovaraju stvarnosti ja bi preporučio fotografiranje na dnevnom svjetlu, s tim da treba fotografirati u sjeni i izbjegavati direktno sunce. Ako fotografirate pod umjetnim svjetlom treba paziti da ‘white balance’ bude podešen za odgovarajuću vrstu umjetnog svjetla koje koristite.

Ako imate vremena i volje posvetiti se naknadnoj obradi fotografija, navest ću i neke postupke koji mogu značajno popraviti kvalitetu vaših fotografija…

Preduvjet za naknadnu obradu fotografija je instaliran odgovarajući software. Ja uglavnom koristim Photoshop (CS5) i Photomatix. Na žalost ni jedan od ova dva programa nije besplatan, no postoji uvijek opcija download-anja sa interneta ‘prerađenih’ verzija za koje nije potrebno izdvojiti novčana sredstva, no dakako u tom slučaju preuzimate i određeni rizik i odgovornost za korištenje nelegalnih verzija, pa vam tako nešto ne bi smio preporučiti.

Ono što ja radim je da model fotografiram u RAW formatu. Nakon što fotku preselim na računalo otvorim ju u Photoshopu (CS5)…
Fotka se otvori u posebnom prozoru koji pruža mogućnosti raznih podešenja, između ostalog i variranja ekspozicije (označeno crvenom strelicom).

Potom fotku spremim npr. pod nazivom ‘exp-3’. Zatim promjenim vrijednost ekspozicije na +0,5 i fotku spremim kao ‘exp-4’, pa onda ekspoziciju promjenim na vrijednost -0,5 i fotku spremim pod nazivom ‘exp-2’, itd. Na taj način iz jedne fotografije u RAW formatu dobijem nekoliko fotografija u TIFF formatu sa različitim vrijednostima ekspozicije. U ovom slučaju…

exp-0 (ekspozicija -1,5)

exp-1 (ekspozicija -1,0)

exp-2 (ekspozicija -0,5)

exp-3 (ekspozicija 0,0)

exp-4 (ekspozicija +0,5)

exp-5 (ekspozicija +1,0)

exp-6 (ekspozicija +1,5)

Kod variranja vrijednost ekspozicije i dobivanja razli?ito eksponiranih fotki iz jedne originalne RAW fotografije, nebi trebalo prelaziti vrijednosti od 1,5. 
Nije nužno da različito eksponirane fotke dobivate ovim postupkom, možete ih dobiti i na način da varirate vrijednost ekspozicije prilikom fotografiranja.

Za kombiniranje različito eksponiranih fotografija koristim Photomatix.
Photomatix u osnovi daje mogućnost kombiniranja različito eksponiranih fotografija putem dva postupka, a to su generiranje HDR fotografije i Exposure Fusion. Naravno, Photomatix nije jedini program koji se može koristiti u ove svrhe, postoje i drugi programi koji mogu odraditi iste stvari, ali nekako mi se čini da se u dostupnim tutorijalima najčešće spominje Photomatix, pa sam se tako i ja odlučio za njega.
U samom programu, pod padajućim izbornikom ‘Help’ se nalazi i kratak ‘Tutorial’ koji objašnjava upotrebu programa za izradu fotografija primjenom oba postupka, pa zato zato postupak neću detaljno opisivati, evo tek rezultirajućih fotografija…

Exposure Fusion
Rezultat je fotografija na kojoj je objekt snimanja ravnomjernije eksponiran.

HDR
Sličan rezultat kao i kod primjene postupka ‘Exposure Fusion’, samo što kod generiranja HDR-a varirajući pojedine postavke možemo znatnije utjecati konačan rezultat, ipak treba paziti da se ne pretjera kako rezultirajuća fotografija nebi bila previše zrnata i izgledala nerealno.

Focus stacking
Ova metoda rješava problem dubinske oštrine. Na sličan način kako se kod generiranja HDR-a i Exposure Fusion-a kombiniraju različito eksponirane fotke, kod ove metode se kombiniraju fotke sa različitim fokusom, kako bi se dobila rezultirajuća fotografija koja je u potpunosti u fokusu. Evo mojih ‘ulaznih fotografija’…

Ako pažljivije promotrite gornje fotografije možete primjetiti da se na svakoj sljedećoj fokus postupno pomiče od prednjeg dijela lokomotive prema začelju kompozicije.
Rezultirajuća fotka izgleda ovako…

Ovo sam odradio uz pomoć Photoshopa (CS5), a detaljan opis postupka i video tutorial možete naći na ovom linku.

Author: Igor_A.