Podaci o modelu

1994
Minitrix (Trix) N
12015

Prikazani model starijeg je godišta i nabavljen je na e-bayu za relativno nisku cijenu od 70€ ( može i malko jeftinije ), no uz manje izmjene i dalje se  uspješno proizvodi u dvije verzije, analognoj i digitalnoj. Ovo je jedan od  najmanjih i naj iskorištenijih N tvorničkih modela sa pogonom.Model se pojavljuje u mnogo inačica od Ep1 do 5, sa različitim oznakama ili tvorničkim brojevima, pa je pri kupnji obavezno konzultirati kataloge proizvođača ili neku od internetskih baza podataka za N kolekcionare ukoliko vam je oznaka i broj lokomotive bitan. Za pretragu koristite spurweite-n.de Prikazana cijena je za novi digitalni model u trgovini.

Model iako stvarno minijaturan, ponosno prikazuje sve odlike i detalje prototipa, od fine mehanike poluga preko detalja ograde ili tijela “kotla”, do odličnih i vrlo detaljnih (sitnih) a opet oštrih i čistih natpisa za koje doista trebate dobro povećalo/lupu! Ako tražite model koji će biti vjeran originalu, našli ste ga! Ovaj će vas model začuditi jer je čudo minijature i gotovo maloserijske finoće izrade. Većina dijelova modela je od lijevanog metala,izuzev detalja koji su napravljeni od kvalitetne crne plastike.  Nije lako izaći nakraj sa modelom, jer ipak ne podnosi grubu ruku zbog finih detalja, i stoga je nužan oprez pri rukovanju!

Model iako sa kratkim međuosovinskim razmakom i samo dvije pogonske osovine bez gumica na kotačima vozi mirno, i može za svoju veličinu potegnuti znatan teret od nekoliko dvoosovinskih vagona. Na uzbrdici nije heroj, no taj tip lokomotive ionako nije namijenjen vuči velikih kompozicija ili za brdoviti teren, već za vrlo kratke putničke ili miješane kompozicije na lokalnim prugama. Najbolje se snalazi u tipičnim kompozicijama od 2 do 4 vagona. Težina je maksimalna za datu veličinu jer je većina dijelova od lijevanog metala. Motor je malko Trixovski bučan, no s obzirom na minijaturne dimenzije to mu se gotovo može oprostiti. Motor je smješten u “kabinu” tj bojler i ložište,tako da ne kvari cjelokupni izgled. Raspon brzine nije idealan, ali se model može kretati više nego dovoljno sporo da bi ste stekli utisak vrlo lagane vožnje. Model je zbog spomenutog problema sa osovinama dosta osjetljiv na skretnicama, na kojima gubi napon ukoliko je riječ o loše izvedenom plastičnom srcištu. Kod metalnog srcišta prelazak je siguran i bez problema. Zamjerka koja to i nije ide na nedostatak funkcionalnih svjetala. Naime, svjetla ne rade iz prostog razloga štou kućištu nema mjesta za žaruljicu/sijalicu. Nova tehnologija LED rasvjete možda natjera Trixove inženjere na malu rekonstrukciju ovog dugogodišnjeg modela.

Zbog male i krhke građe modela, servisiranje je otežano, i ne preporuča se apsolutnim početnicima. Uputstva koja dolaze uz model su kratka ali jasna. Ruku na srce, nemate niti potrebe otvarati ovaj model, i uz redovito podmazivanje služiti će vas dugo. Za sve onemalko  iskusnije i spretnije,nema zapreka za servisiranje.  Digitalizaciju također zaboravite ako niste odradili barem nekoliko modela… kupite radije gotov, tvornički digitaliziran model koji prepoznaje DCC i Selectrix digitalne formate,i automatski prebacuje na analognu vožnju…mogli bi smo reći da je kupnja tog, već digitaliziranog modela i najisplativija! Teško je biti nepristran kad imate ovu minijaturu pred sobom, pogotovo ako vam ona čini okosnicu “voznog parka” i nazivate je ljubimicom. Ovo je definitivno model za sve koji su vezani uz Bavarsku i Prusku ili kasnije Njemačku (DRG, DR, DB) željeznicu.

Model je prihvatljiv u svim epohama, i pravi je dragulj na maketi. Svakome će izmamiti osmjeh, pogotovo ponosnom vlasniku. Za kolekcionare je odličan u sklopu minijaturne diorame koja će vam stajati na stolu, jer u vitrini se lako izgubi među većim modelima. Zbog svega navedenog, odlična ocjena omjera kvalitete i cijene! Ukupnu ocjenu pokvariti će samo malko bučan motor, imajte to u vidu!

Dojam

Detaljna izrada 
Mirna vožnja
Bučan motor 
Raspon brzina
Zaključak
Odlična ocjena omjera kvalitete i cijene!!