Podaci o modelu

????
Klein Modellbahn H0
3247

Prototip KMB-ovog četveroosovinskog modela HŽ Eas vagona je vjerojatno najbrojniji i najsvestraniji vagon u voznom parku Hrvatskih željeznica. U njemu se vozi gotovo sve što vam može pasti na pamet, od ugljena i željezne rudače, trupaca, čeličnih limova, pa sve do raznih vrsta otpada. Zato mi modelari s ovog područja možemo biti sretni što je austrijski Klein Modellbahn imao u proizvodnom asortimanu model ovog našeg vagona.

Ovaj je model po mojem mišljenju jedan od najkvalitetnijih HO vagona koji su dio moje kolekcije. Jednostavno mu ne mogu nači neku slabu točku! Izuzetno je vjeran prototipu, svi, čak i najmanji natpisi s boka i čela pravog vagona našli su svoje mjesto i na modelu. Kolo ručne kočnice i bočne kukice su žute, dok su natpisi vrlo jasni i razumljivi. Može se pročitati čak i to da je vagon imao zadnju reviziju 12.4.1995. u čakovcu! Nevjerojatno za ovu cjenovnu klasu vagona! Bravo KMB! Model je opremljen kratkom kinematikom i standardnim NEM prihvatom kopči, tako da je vrlo lako umetnuti npr. kratke Roco kopče ako netko to poželi. Vagon nije dugačak, pa izgleda dobro čak i na vrlo oštrim R1 zavojima.

Iako vagon nije baš težak, što je i razumljivo jer zbog otvorene konstrukcije nije bilo mjesta za dodatne utege, KMB je uspio napraviti iznimno stabilan vagon. Ne sječam se da mi je ikad ispao sa tračnica sam od sebe, bez obzira na skretničke kombinacije, čak i kad je guran. Kotači su metalni, i to “zacrnjeni”, što daje još malo realnosti modelu. što se tiče same vožnje, teško čete nači model koji se bolje i finije “kotrlja” kad ga gurnete rukom. Jako, jako dobro!

Klein Modellbahn je proizveo izvrstan model HŽ vagona! Jedini je problem što ga je zbog poznatih financijskih teškoča austrijske tvrtke sve teže nači u prodaji, te je obično direktna narudžba iz KMB-a jedini način da ga se kupi. Ali za ovu cijenu po kojoj se prodaje sumnjam da se može nači kvalitetniji i realniji HO model! Svakako preporučam!

Dojam

Vjernost prototipu 
Detalji
———
Zaključak
Za cijenu za koju se prodaje teško da se može nači kvalitetniji i realniji H0 model.