Podaci o modelu

????
Roco H0
66382

Jedan slobodni dan jedva dočekanog ovoljetnog godišnjeg odmora iskoristio sam da posjetim modelarski shop “TrenoGheno” u Portogruaru, u Italiji. Glavni razlog što smo se žena i ja uputili preko “grane” bile su Peco skretnice koje su mi nedostajale za drugi dio segment makete. No, kad sam već bio tamo, pogledao sam – naravno! 🙂 – ima li kakvih povoljnih prilika za “podebljati” vozni park vagonima iz epohe i lokaliteta koji me zanimaju. Uz HŽ Eas austrijskog KMB-a koji se nekom slučajnošču našao u tom dučančiću, u mojoj shopping vrečici našao se i jedan zanimljiv Roco kit – dvoosovinski vagon OBB-a iz epohe IV, tip Gbls.

Dakle, ovaj vagon je u kitu, znači, prije vožnje na maketi potrebno ga je sastaviti. Kako je ovo bio moj prvi kit željezničkih vozila, nisam znao koliko će mi vremena i živaca trebati da ga sklopim. No, ako imate bar malo iskustva sa sklapanjem plastičnih maketa aviona ili brodova, za ovaj će vam kit biti dosta 15-tak minuta da ga sastavite! Upute se sastoje od jednog A4 papira na kojem je 3D skica sklapanja (Amerikanci to zovu “Exploded View”), ali sve je vrlo jednostavno i pregledno. Malo pažnje je potrebno kod spajanja kopči i postavljanja kotača, kako se ne bi slomio koji plastični dio. Svi dijelovi se sklapaju na način da nasjedaju jedan na drugog, dakle ljepilo se ni ne treba koristiti. Jedini dio koji sam ja zalijepio su sitni detalji koji se spajaju na donji dio podvozja (kočnički i slični uređaji). Iako su za njih izbušene rupe s tijesnim nasjedanjem, svejedno sam stavio kap ljepila da se ti sitni dijeliči ne pogube u vožnji. Svi natpisi i oznake već su odštampane bijelim tiskom na smeđoj plastičnoj nadgradnji koja simulira drvene stranice. Slova su jasna i oštra, čak i najmanja. Nemam nikakvih zamjerki, vanjština modela je super!

Iako je Roco model opremljen metalnim kotačima i otežan metalnom pločicom iznad poda vagona, ja sam mu iznad svake osovine zaljepio po jedan 10-gramski ribički uteg, koji se naravno ne vide kad se plastična nadgradnja spoji na šasiju. Ovim su vozna svojstva još malo poboljšana. Kotači su metalni, naravno izolirani jedan od drugog, sjajne metalne boje. Model jako dobro ide, osovine se potpuno slobodno kotrljaju. Kopče su po NEM standardu, pa ih se lako može zamijeniti za neke s kratkom kinematikom.

Roco je napravio sjajan model vagona. Iako je ovaj model u kitu, kada ga se sastavi kvalitetom nadilazi većinu RTR (ready to run) modela, od kojih je jeftiniji barem 50-60%. Moja preporuka za kupnju ide svakom modelaru koji se ne boji malo sklapanja plastičnih dijelova. Tim bolje ako vam se epohom i domicilnim teritorijem uklapa u kolekciju… 🙂

Dojam

Jednostavno sklapanje 
Kvalitet tiska
————–
Zaključak
Roco je napravio sjajan model vagona.
Moja preporuka za kupnju.