Podaci o modelu

????
Roco H0
43724

Pošto sam postavio dio tračnica na mojoj budućoj maketi koja je trenutno u izradi, trebalo je  izvršiti i nekoliko testnih vožnji kako bi  provjerio da li je sve ispravno postavljeno i da li treba  nešto doraditi. Tu priliku sam iskoristio kako bih provozao jedan od mojih omiljenih modela Roco OBB 1044 lokomotivu. O prototipu ne bih govorio u ovoj recenziji jer mislim da je svima ova lokomotiva poznata.

Model sam nabavio prije nekoliko godina putem e-Baya i tada je plačen oko 85€ ali se može naći i po nešto jeftinijoj ali i skupljoj cijeni. Veći dio vremena od kada je stigla kod mene je stajala na polici (u originalnom pakiranju) što znači da do ovog trenutka nije puno vožena osim par puta na privremenom ovalu postavljenom na podu  i jedan put na Ćirinoj (Ćiro_bos) maketi. Ali i pored toga danas na probnoj vožnji nije bilo nikakvih problema koji se mogu javiti prilikom pokretanja modela koji dugo nije vožen. Ovo ističem iz razloga što su ostali modeli imali blagih problema (zapinjanje, trzanje…) dok se nisu ponovo “razradili”.
 Kada samo već kod voznih osobina sve pohvale idu i tihom motoru koji svoju snagu isporučuje na sve osovine na kojima su dva kotača opremljena i gumicama. 
Lokomotiva je DCC ready ali ja još uvijek nisam ugradio dekoder i današnja vožnja je bila sa čistim analognim upravljanjem, gdje moram još jednom uputiti pohvale za motor koji reagira na vrlo niske napone i omogućava vam da lokomotivu usporite skoro do stajanja a da ona i dalje bez ikakvih problema (npr. trzanja) klizi po tračnicama. Ovo se ne može reći i za ostale modele iz moje kolekcije pa čak ni za one iz Roco asortimana.

Što se detalja i kvaliteta izrade tiče, i ovdje imam same riječi pohvale. Model je dosta težak tako da je u stanju povući i veći teret bez proklizavanja kotača (tome će doprinijeti  i već spomenute gumice). Detalji su jasno i kvalitetno otisnuti bez razlijevanja, osim na prelazu između crvene i sive boje gdje linija nije perfektna i ujedno to bi mogla biti jedina zamjerka cijelom modelu. Odmah da naglasim da se taj “propust” teško i vidi golim okom (ja sam ga opazio tek kad sam snimao model u “macro” modu podešenom na foto aparatu) i u usporedbi sa drugim jeftinijim modelima ne bi se moglo niti nazvati propustom i stvarno nije vrijedno spomena ali pošto sam toliko nahvalio model onda je red da i nešto negativno kažem. 

Što se teksta otisnutog na model tiče, sve je kvalitetno urađeno a skoro i oni najsitniji detalji su čitljivi bez problema. Također, model postoji u više različitih bojanja koji se i razlikuju u određenim detaljima i periodom kada su proizvedeni (na ovoj stranici možete pogledati sve varijante 1044   modela).
Pošto svoju lokomotivu još uvijek držim u kutiji na slikama uz ovu recenziju nisu montirani rukohvati, brisači za kišu i retrovizori  koji nisu izliveni na tijelu modela nego dolaze posebno i potrebno ih je umetnuti u za to predviđene rupe.

Na krovu se nalaze dva, pomična, pantografa koja su za razliku od Pikovih modela iz moje kolekcije izrađena u cijelosti od željeza što mi se i lično sviđa. Na krovu pored pantografa možemo naći i ostale elemente karakteristične za prototip. I za kraj još treba dodati da se u jednoj od upravljačnica nalazi i mala figurica strojovođe što svakako veseli.

Što se autora ove recenzije tiče, ovaj model bi preporučio svakome tko tek ulazi u svijet željezničkog modelarstva a želio bi nabaviti jedan kvalitetniji, moglo bi se reći, “standardni” model.

Dopuna recenzije će svakako biti napravljena kada model bude digitaliziran i kada maketa bude u potpunosti gotova kada ću moći reći nešto više i o vožnji sa teretom jer ovaj put je lokomotiva vozila solo. Ali u svakom slučaju ne očekujem ništa drugačije zaključke ni nakon što joj se zakače vagoni puni tereta.

Dojam

Nivo detalja
Motor
———
Zaključak
Odličan omjer cijene i kvalitete; Idealan startni model.