Podaci o modelu

2011
Liliput N
163970

Informacije o prototipu
FLIRT je skraćenica od Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug (Brzi i lagani inovativni regionalni motorni vlak).
FLIRT je dizajniran u Švicarskoj u tvornici STADLER RAIL 2004. godine. Izvorno je rađen za Švicarske željeznice, ali je vrlo brzo stekao popularnost i sada oko 500 vlakova ovog tipa vozi po prugama Njemačke, Italije, Austrije, Norveške, Poljske, Rusije, Mađarske Finske pa čak i u Alžiru.Iako je Flirt regionalni vlak vozi i na prugama koje prelaze granice država (Švicarska – Njemačka, Njemačka – Nizozemska, Austrija – Njemačka). FLIRT je modularan vlak – može se naći u verzijama od 2 do 6 dijelova (tj. modula). Ovisno za koju namjenu se koristi moduli vagona mogu imati 4 vrata (laka prigradska željeznica) ili dvoja vrata (regionalni vlak). Maksimalna brzina ovog vlaka je 160 km/h. Moduli su međusobno spojeni preko Jakobs postolja.

LILIPUT 163970
DB AG FLIRT
BR 429
Model je došao u velikoj kutiji. Mislim da je to najduži N model i kutija (pakiranje) koje sam ikada vidio (dužina modela je 560mm)! Vjerojatno zato jer je napravljeno sve po prototipu – uključujući postolja Jacobs – i model kada se skalirao na 1:160 zapravo ne ostavlja prostor za konektore, razdvajanje ožičenja…. – pa ovaj model dolazi kao jedana cjelina koju je nemoguće rastaviti.
Unutar kutije je bila plastična čahura za zaštitu modela i prilično je teško bilo model izvaditi van iz kutije.
Također, dobio sam trojezična uputsva za upotrebu (DE, EN, FR), garancijski list, i neke naljepnice koje se mogu naljepiti na njega (ako želim imati model koji prometuje na relaciji Njemačka Švicarska).

Detalji su izvrsni, uredni i jasan je otisak slova. Krovni detalji su vrlo dobri kao i retrovizori. Model sam digitalizirao (NEM 651). Ako netko vozi na svojoj maketi vlakove po blokovima ima na samom modelu mogućnost uključivanja funkcije STOP, a postoji funkcija kojom uključujem i isključujem svijetla. Rasvjeta je napravljena s LEDicama i spojena je na kondenzatore tako da nema nikakvog treptanja i pokazuje visoku razinu detalja unutar samog modela. Tri bijela svijetla u vožnji naprijed, dva crvena straga – postoji posebno svijetlo (zelenkasto) na info displeju koji pokazuje odredište vlaka.

Digitalizacija
Model je vrlo jednostavno rastaviti kad bi zanli na kojoj strani je priključak za dekoder – jer oba motorna modula su identična (jedina razlika je što jedan modul ima žutu crt koja označava 1. razred). Problem koji se javlja je nespretnost prilikom prenošenja i rastavljanja zbog same dužine modela. Nakon skidanja kabine još neke sitnice se moraju odvojiti da bi dobili prostora ugraditi 6-pinski dekoder u 8-pinski konektor. Kad se sve to završi, napravi se test vožnja, a jedina želja je sastaviti sve to nazad i ne otvarati više – ako nema za tim potrebe.

Model radi glatko i tiho, nije imao nikakvih problema na mojim tračnicama i vrlo dobro vozi pri niskim brzinama – ima dva motora; ubrzanje izvrsno i postiže visoke brzine bez ikakvih problema – kao što lijepo prolazi i kroz najmanje radijuse.

Dojam

Visoki nivo detalja
Rasvjeta u kabinama
Tihi rad
Malo teža digitalizacija
Zaključak
Apsolutno fantastičan model. Omjer cijene i dobivenog: odličan model koji dobijete za 170€