Podaci o modelu

2013
Fleischmann N
7377

Informacije o prototipu

Sa karakterističnim zaobljenim dizajnom, ova klasa DB električnih lokomotiva korištena je za dugačke relacije i za brzi putnički promet s brzinom do 200km/h.
Nakon što je testiran prototip konstruirano je 145 lokomotiva . Klasa 103 postala je vrlo popularna među strojovođama, ali i putnicima jer je imala izvrsne performanse. U početku je bila bojana u, za nju karaktreistične boje, crvena i krem. Kasnije verzije su bile u skroz crvenoj boji.
Ove lokomotive su vozile do 2006. Godine, a samo je jedna, 103.245 sačuvana i još ponekad se koristi na prugama njemačkih željeznica.

DB BR 103 u mjerilu N

Model lokomotive je Fleischmann, kataloškog broja 7377. Model pripada epohi V i u crvenom je bojanju; dužina modela je 122mm. Pogon na svih šest osovina; na dvije osovine su gumice. Struju prima iz tračnica na na osam kotača, a postoji mogućnost vožnje koristeći kontaktnu mrežu (potrebno je samo „šarafić“ okrenuti u odgovarajći položaj) pomoću pantografa koji se lako dižu i spuštaju.
Lokomotiva vozi vrlo pouzdano, a kreće pri malom naponu.
Nakon što se pokrene, lokomotiva održava relativno nisku brzinu, a na višim naponima lijepo diže brzinu kretanja. Vrlo je snažna pa joj nije problem povući i više vagona (posebno na usponima). Vrlo dobro prolazi i najmanje radijuse. Rasvijeta je samo bijela i to u smijeru kretanja lokomotive (kao i kod dosta N modela). Nažalost lokomotiva nije DCC ready, ali to se može lako riješiti s malo lemljenja. Tisak, iako vrlo sitan izveden je čisto i bez razlijevanja.

Fleischmann je napravio odličan model s puno detalja. Lokomotivu sam kupio kao polovnu, ali što se tiće izvedbe, očuvanosti i njenih voznih karakteristika nemam nikakvih zamjerki.

Dojam

Stabilnost 
Izvrstan nivo detalja
Nije DCC ready
Zaključak
Odličn model, s puno detalja.