Sada je: 08. 9. 2010, 10:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: osvjetljenje putničkih vagoma N
PostPostano: 04. 1. 2010, 22:34 
...
...

Maketa: Nema maketu
Preferirano mjerilo: H0/OO
Citat:
Ima dobra fora sa SMD ledicama na samoljepljivoj foliji sa bakrenim vodovima, reže se koliko treba i zaljepi...

ja bih ti ovo takodje preporucio... fenomenalno resenje za rasvetu vagona ;)

Vrh

PostPostano: 05. 1. 2010, 15:53 
..
..

evo i chipoteka ima led trakice, samo je pitanje dimenzija hoće li se to moć ugurat.

Vrh

PostPostano: 07. 1. 2010, 15:13 
..
..

od barta ništa ,pločica je vjerojatno za HO. :(

Vrh

PostPostano: 07. 2. 2010, 19:52 
..
..

evo jedan dobar link vezano uz ovu temu http://amw.huebsch.at jako dobra ponuda :andjeo

Vrh

PostPostano: 17. 6. 2010, 11:15 
**
**

Maketa: Maketa u izradi
Ja sam po pitanju elektronike u modelarstvu najverovatnije najsalbiji na forumu. :S:
Da pitam: sta se desava ako se vagon sa analognim osvetlenjem postavi na maketu sa DCC upravljanjem?
Mislim, hoce li nesto od opreme da pregori kad se pusti neka DCC lokomotiva koja vuce vagon sa analognim osvetlenjem?
:roll:

Vrh

PostPostano: 17. 6. 2010, 13:05 
*
*

Maketa: Ima maketu
Mon je napisao/la:
Ja sam po pitanju elektronike u modelarstvu najverovatnije najsalbiji na forumu. :S:
Da pitam: sta se desava ako se vagon sa analognim osvetlenjem postavi na maketu sa DCC upravljanjem?
Mislim, hoce li nesto od opreme da pregori kad se pusti neka DCC lokomotiva koja vuce vagon sa analognim osvetlenjem?
:roll:

Nece eksplodirati, naprotiv :lol:
Ne, na DCC svetla svetle uvek istim intenzitetom, posto na DCC uvek imas napon od 12-14 V,
a lokomotiva uzima samo koliko joj treba (dekoder cita impulse u struji i izvrsav naredbe).
Na analgognom sistemu brzinu lokomotive regulises naponom, dakle napon varira izmedju 0 i 12/14 V tako da osvetljenje takodje zavisi od napona, sto brze ide voz to jace svetle svetla.
Prednost DCC je upravo to sto mozes da koristis razne funkcije u svako vreme bilo da je voz u pokretu ili da stoji. Mozes da palis i gasis funkcije.
Dakle nema nikakvih problema kada se vagon sa osvetljenjem stavi na DCC maketu.
Sta takodje mozes da uradis je da ugradis dekoder u garnituru vagona i da funkciju koristis za paljenje i gasenje svetla, ili za recimo otvaranje vrata kao sto imas na ROCO DB X-1 vagonima.
Druga varijanta ti je da takodje izmedju voza i lokomotive ugradis kvacila koja prenose struju, na taj nacin funkciju sa dekodera u lokomotivi povezes na kuplung i mozes sve preko jedne adrese da kontrolises. Sadasnji dekoderi imaju 21 pol dok je pre bilo 6 ili 8 polova tako da u sustini mozes da prikljucis dosta stvari na dekoder.

Problem bi mogao da se pojavi ako imas puno potrosaca a slabo napajanje, to osvetljenje ipak vuce struju tako da mozes da preopteretis napajanje. To se desava pri slabom napajanju ili ako vozis 5-6 vozova svaki sa osvetljenjeim, svukom i sl. U to slucaju treba da nabavis booster koji ima znatno vecu snagu od obicnog transformatora.

Ko zeli crtez Macose 712-206 / 714-206 u razmeri 5/87 neka se javi putem pp.

Vrh

PostPostano: 18. 6. 2010, 9:24 
**
**

Hajd' probacu danas. A ako nesto pocne da se dimi i pucketa, fakturu saljem tebi Boro!
:lol:

Vrh

PostPostano: 18. 6. 2010, 9:27 
Global Moderator
Global Moderator

Prijenos signala preko kopče mi djeluje jako primamljujuće. Ako je jedan kontakt preko metalnog dijela kopče, gdje bi drugi stavio?? Borac, Mon?????

I've been Loaded like a freight train
Flyin' like an aeroplane

Vrh

PostPostano: 18. 6. 2010, 10:46 
**
**

Preferirano mjerilo: N
nedavno je bilo na forumu cini mi se da je neko u samogradnji pravio kopce koje prenose struju :??: ili je bilo na zeljeznice.net ili ... :??: :??:

evo gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa viewtopic.php?f=23&t=142 :)

Vrh

PostPostano: 18. 6. 2010, 10:52 
*
*

Maketa: Ima maketu
nightrain je napisao/la:
Prijenos signala preko kopče mi djeluje jako primamljujuće. Ako je jedan kontakt preko metalnog dijela kopče, gdje bi drugi stavio?? Borac, Mon?????

Bas za ovakve aplikacije Roco je izumeo specijalni kuplin (art. no. 10345) sa 4 (da, cetiri) pola
sto znaci da iz dekodera koji se nalazi u lokimotivi mozes da upravljas sa maksimalno dve aplikacije u garnituri (jedna je osvetljenje, druga na primer vrata koja se otvaraju i zatvaraju).
http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/952/pr/elektrische-kupplung-4polig.html
Mislim da i Fleischmann ima slican kuplung samo dvopolni.

Prednosti:
Na ovaj nacin ne trebas na postolja da instaliras bakarne kontaktore koji ce da vuku struju sa shine. Takodje preko dekodera imas opciju da palis i gasis svetla u vozi, sto ovako direktno nemas jer u sinama ti je stalni napon od 12-14 V.
Mane:
Jedino moras paziti pri izboru dekodera, moras voditi racuna da dekoder moze da izdrzi vecu struju koju uzrokuje osvetljenje (pogotovo ako imas dugacku garnituru). Opet napominjem ukoliko imas puno potrosaca moras obezbediti napajanje koje ima dovoljno snage.
Ovaj kupling nije idealan za "igranje", mislim na to da nije zgodno stalno ga raskacivati i spajati, dakle ovo se uglavnom koristi pri manje-vise fiksnim garniturama/sastavima.

Ko zeli crtez Macose 712-206 / 714-206 u razmeri 5/87 neka se javi putem pp.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: