Anketa
Čime se rukovodide prilikom sastvaljanja putničkih kompozicija?

Forum
Google Chrome Firefox Download Button

Tekstovi

Prikaži 10 | 30 | 60 | 100 tekstova po stranici i sortiraj ih po
Stranica

Roco rezervni dijelovi - naručivanje

Roco rezervni dijelovi - naručivanje Ukoliko trebate neki rezervni dio za Vaše Roco modele, iste možete odnedavno sa lakoćom naručiti.

Autor: Davor | 26.03.2014

Operacije na maketi 1. dio

Operacije na maketi 1. dio Želim vam prikazati jedan svoj mali projektić. Radi se o Operacijama na maketi željeznice, nečemu što je u SAD veoma rašireno i popularno kao i u modelarski razvijenim državama EU. 

Autor: Davor | 28.02.2014

Zagriženi modelar (ili kako prepoznati simptome)

Zagriženi modelar (ili kako prepoznati simptome) Pročitajte izuzetan tekst našeg NClight-a. Verujemo da ćete se pronaći u svakom njegovom delu.

Autor: Davor | 26.02.2014

Mehanizam za ručno prebacivanje skretnica

Mehanizam za ručno prebacivanje skretnica Ukoliko ste nepopravljivi romantik i prebacivanje skretnica na vašim maketama ne želite da prepustite relejima i strujnim kolima, pred vama je tehničko rešenje za njihovo "ručno" komandovanje. Izradio ga je naš forumaš Igor_A. za N merilo ali vrlo je upotrebljivo i za HO. 
Uputstvo za izradu prenosimo izvorno kako je naš kolega pisao.

Autor: Davor | 28.12.2012

Izrada kalupa od gume

Izrada kalupa od gume Ako želite da sami izradite stijene na vašoj maketi uz pomoć (gumenih) kalupa koje ste prethodno sami izradili, onda je ovo tekst baš za vas i obavezno ga pročitajt

#uradi-sam #kalupi

Autor: Didy | 23.08.2011

Kako fotografisati modele?

Kako fotografisati modele? Kao što naslov kaže, ovaj tutorial će vam pokazati kako kvalitetno i efektno fotografisati i obraditi fotke vaših modela.

#uvod #pocetnici #fotografija

Autor: Igor_A. | 23.06.2011

Sklop za pojedinačno postavljanje skretnica

Sklop za pojedinačno postavljanje skretnica Ako želite da skretnice na vašoj maketi postavljate pojedinačno (umijesto postavljanja svih skretnica odjednom) a niste sigurni kako to riješiti kada je u pitanju elektronika onda je ovaj tekst upravo za vas. 

#uradi-sam #skretnice #elektronika

Autor: Didy | 10.01.2011

Izbor dekodera 2.dio

Izbor dekodera 2.dio Tekst je izdvojen iz teme na forumu koja se bavi problemom koji  DCC dekoder izabrati? Tekst  se možeo smatrati drugim dijelom teksta objavljenog prije godinu dana (Izbor dekodera - digital) a koji općenito govori o DCC dekoderima dok sada govorimo konkretno o pojedinim DCC dekoderima i njihovim karakteristikama.

#DCC #dekoderi

Autor: Thommo | 15.12.2010

Bojanje modela spužvicom

Bojanje modela spužvicom U ovom tekstu ću vam pokazati jedan svoj eksperiment a radi se o bojanju  H0 modela pomoću običnog sunđera ili spužvice.

#uradi-sam #bojanje-modela

Autor: Mon | 07.10.2010

Konzerviranje i bojanje lišaja

Konzerviranje i bojanje lišaja Prijevod teksta sa Engleskog jezika o konzerviranju, bojanju i pripremi lišaja za postavljanje na vašu maketu. Sama metoda zahtjeva malo više rada i truda ali i obećava dobre rezultate ako se sve obavi kako treba. Ako ste poklonik "uradi sam" projekata, svakako pročitajte ovaj tekst.

#uradi-sam #vegetacija

Autor: Didy | 27.09.2010

Pozadine (backdrops) i makete

Pozadine (backdrops) i makete Jedana od meni najdražih aktivnosti je listanje našeg foruma ili posjet galeriji na portalu i gledanje fotografija maketa koje su u izradi ili su već gotove. I tako gledajući te fotografije, ne mogu ne primijetiti kako većina modelara ne daje neku posebnu pažnju okolini svoje makete, odnosno pozadini.

#uradi-sam #backdrops

Autor: Didy | 12.02.2010

Par riječi o... Piko A-Gleis tračničkom programu

Par riječi o... Piko A-Gleis tračničkom programu Pri razmišljanju o početku izrade makete, svaki modelar, prije ili kasnije, doći će na pitanje: Koje ću tračnice koristiti za izradu makete?
Izbor tračnica današnjih proizvođača je ogroman, te se zaista nije lako odlučiti. Tema ovog teksta nije prikaz svih mogućih tračničkih sustava, nego moje osobno mišljenje koji bi sustav bio

#pocetnici #Piko #par-rijeci-o

Autor: Thommo | 12.01.2010 | Izmjena: 14.01.2010

Stup kontaktne mreže

Stup kontaktne mreže Reportaža i uputsvo o tome kako izraditi stupove kontaktne mreže, identične stupovima koje koriste Hrvatske željeznice.

#uradi-sam #kontaktna-mreza

Autor: Didy | 30.12.2009

DCC povratna petlja

DCC povratna petlja Vjerovatno svaki modelar ima ideju napraviti na svojoj maketi mogućnost da se kompozicija vlaka na svom putu vrati na polaznu točku iz smjera prema kojem je i krenula. U ovom tekstu ćete pronaći sve infomracije kako da sami izradite potrebni sklop za DCC povratnu petlju. 

#DCC #elektronika #uradi-sam

Autor: Andrej | 30.12.2009

Kopče

Kopče Kopče, kuplunzi, spojke razni su nazivi za komad plastike ili metala koji željezničkim modelima omogućava spajanje lokomotiva i vagona. U ovom tekstu neću se vraćati u prošlost, kada su proizvođači imali desetke raznih načina spajanja svojih modela. Naglasak u tekstovima bit će na kopčama koje se danas koriste, i to u HO (1:87)

#kopce #pocetnici

Autor: Thommo | 30.12.2009

Kako nastaje model?

Kako nastaje model? Prvo treba razjasniti jednu stvar, modeli danas i oni od prije dvadesetak godina (da ne govorimo o onima od prije 30 ili 40) se razlikuju i to značajno! Viši nivo detalja, kvalitetniji materijali, bolji natpisi, elektronika (digital) itd... to su stvari koje podižu cijenu modela.

#model #lokomotiva #vagon

Autor: Didy | 30.12.2009

eBay - pitanja i savjeti

eBay - pitanja i savjeti Pošto eBay zaista nudi mogućnost nabavke modela po puno manjoj cijeni nego u web shopovima, ovaj tekst predstavlja  svojevrsnu kompilaciju pitanja i odgovora vezanih uz eBay (i Paypal) koja su postavili naši članovi  na forumu malih željeznica.

#ebay #pocetnici

Autor: Didy | 30.12.2009

DispolokES64F4-007 s TCS M1-UK dekoderom

DispolokES64F4-007 s TCS M1-UK dekoderom Digitalizacija H0 modela Siemens Dispolok ES64F4 električne lokomotive, kod nas poznate i kao “Helga”, proizvodje poznatog njemačkog proizvonača Piko.

#DCC #dekoderi #lokomotiva

Autor: Thommo | 29.12.2009

Izrada vlastitog potoka

Izrada vlastitog potoka Kratka reportaža (sa uputstvima) o tome kako izraditi mali potok na maketi ili diorami. Naravno, nije riječ o pravoj vodi nego o imitaciji vode, što je u svakom slučaju puno prihvatljivije riješenje.

#uradi-sam #voda

Autor: Vule | 29.12.2009

Nasip za kolosjek

Nasip za kolosjek Ako želite da nasip, na kolosjecima, na vašoj maketi izgleda što realnije, onda svakako pročitajte tekst koji je za vas pripremio Mr.Joe i saznajte kako na jednostavan naćin postiči upravo to.

#uradi-sam #balast

Autor: Mr.Joe | 29.12.2009

Montiranje elektromagneta (ispod površine)

Montiranje elektromagneta (ispod površine) Imate Mehanove skretnice i želite da elektromagnet montirate ispod stola (makete) ali niste sigurni kako to da napravite? Ne tražite dalje jer ovaj tekst se bavi upravo tom temom.

#uradi-sam #skretnice #elektromagnet #mehano

Autor: Mr.Joe | 29.12.2009

Priključak dekodera

Priključak dekodera Priključak za dekoder je uglavnom elektromehanički spoj utikača i utičnice, a služi za olakšano spajanje dekodera, bilo u tvornički opremljenim lokomotivama, bilo kao priprema za digitalizaciju. Više o ovoj temi saznajte u nastavku...

#DCC #dekoderi

Autor: NClight | 29.12.2009

Aktivator Mehano skretnica

Aktivator Mehano skretnica Svima je poznato da skretnica proizvođača Mehano, radi na principu elektromagneta. Mnogi maketari, (pa i sam autor teksta ) posjeduju Mehano skretnice, koje rade dobro, ali kod rukovanja treba biti oprezan, jer prilikom okidanja povuku dosta struje (preko 2A), pa kod prebacivanja treba biti odmjeren.

#elektronika #skretnice #mehano

Autor: Andrej | 29.12.2009

CV - programiranje DCC dekodera

CV - programiranje DCC dekodera Da bi mogli uživati u DCC vožnji naših lokomotiva nakon uspješne ugradnje, potrebno je podesiti dekoder prema našim potrebama i naravno prema samim karakteristikama lokomotive. U ovom tekstu ćete pronaći sve što trebate znati o programiranju dekodera.

#DCC #programiranje #dekoderi

Autor: Andrej | 29.12.2009

Izbor dekodera - digital

Izbor dekodera - digital Ukoliko ste se odlučili digitalizirati vašu maketu, onda Vam toplo preporučujemo ovaj članak kako bi ste saznali sve što trebate znati o dekoderima. Ovaj tekst, u kombinaciji sa drugim tekstovima sa temom digitalnog upravljanja, Vam može pomoći da napravite pravi izbor dekodera (i sustava digitalnog upravljanja) i izbjegnete sva neugodna izn

#DCC #dekoderi

Autor: NClight | 29.12.2009

Uređaj za ispaljivanje skretnica

Uređaj za ispaljivanje skretnica Kao sto vam je poznato skretnice "Mehanotehnika" (pored njih i "Jouef" npr.) nemaju krajno iskljucivanje pa se moze desiti da nepaznjom predugo zadrzite taster i da tako unistite namotaj. Zato predlazem ovu jednostavnu shemu sa kojom ce se namotaji zastititi od nekontroliranog protoka struje...

#elektronika #skretnice #mehano

Autor: Polval | 29.12.2009

Osvjetljenje putnickih vagona

Osvjetljenje putnickih vagona Prikazani projekt osvjetljenja  je pokušaj da se osvjetli unutrašnjost vagona kao u stvarnosti  neonskim cijevima. Ovdje se koriste bijele SMD LE-diode koje su upravljane mikroprocesorom  PIC 12F629,  gdje kroz učitani program postižemo tzv. "neon efekt", tj.  diode se pale nasumično. Primjeniti se može ne samo u vago

#osvjetljenje #elektronika #vagoni

Autor: Andrej | 29.12.2009

Svaki početak je težak... i zabavan!

Svaki početak je težak... i zabavan! Svi (ili skoro svi) počinjemo svoj ulazak u svijet željezničkog modelarstva sa kupnjom tzv. Start-seta. Start-setovi su najlakši i najjeftiniji način za početak, i obično sadržavaju osnovu za vožnju naše male željeznice. Možemo ih naći za gotovo sva mjerila i veličine,od vrtne željeznice (G) preko popularnog H0 ili N do najmanjeg min

#uvod #pocetnici

Autor: NClight | 28.12.2009

Facebook del.icio.us Stumbleupon Digg RSS

Powered by Malezeljeznice CMS