Anketa
Čime se rukovodide prilikom sastvaljanja putničkih kompozicija?

Forum
Google Chrome Firefox Download Button

O modelarstvu

Male željeznice ...najljepši hobi na svijetu...

Zvuči malo pretenciozno, ali pokušati ćemo Vas uvjeriti da je stvarno tako! Stariji čitatelji sigurno su nekada u djetinjstvu imali,ili željeli imati barem oval pruge po kojem veselo kruži lokomotiva sa par vagona... i kod vecine je to bilo dovoljno za «zarazu» zvanu željeznicko modelarstvo.
U cemu je tajna, i zašto se mnogi bave ovim hobijem?
Možda zbog one stare magije kada sami upravljate malim cudom tehnike? Možda zato što je u pocetku to jednostavan hobi, ali kasnije može postati pravi mali istraživacki rad? Zato što je beskrajno kreativan i zabavan,ili možda zato što mnogo toga možete napraviti sami? Možda zato što Vam dozvoljava da ostvarite djecje snove, ili da dijelom proživite radost i romantiku putovanja željeznicom. Možda Vas zanima tehnicka ili tehnološka strana željeznice,i želite je docarati? Dali ste ikada poželjeli imati svoju željeznicu,na kojoj ste vi i strojovoda,i putnik ,i otpravnik,i «big boss» sve u jednom... a vaši vlakovi nikada nece kasniti!
Ovo je hobi u kojem može sudjelovati svaki clan obitelji,i u kojem pojedinac može napraviti jako mnogo,a grupa još i više. Pogledajte koji puta osmjeh i cudenje kako djece tako i odraslih dok gledaju malu lokomotivu kako jezdi kroz krajolik ili cak samopoovalu smještenomna podu ili stolu... taj osmijeh i zadovoljstvo... to je ono što je najljepše... a nemjerljiv je osjecaj kada sve to sami napravite,i zadovoljnim osmjehom ugasite prekidac, znajuci da sutra možete napraviti ili dodati još nešto... I zato je ovo najbolji hobi na svijetu!
Željeznicko modelarstvo je hobi koji raste sa vašim potrebama i željama, interaktivan je, i gotovo uvijek nagraduje. Širokih je mogucnosti za one koji nemaju smisla za tehniku ili nemogu sami napraviti nešto, a istovremeno nudi široke mogucnosti onima koji vole držati alat u ruci, ili obožavaju raditi minijature sami.
Mnogi tehnicki hobiji nude zadovoljstvo kada se stvar pokrene ili proradi, a u željeznickom modelarstvu nagrada može biti i veca, jer radimo sa cijelim sustavom koji sadrži gotovo sve elemente svih ostalih tehnickih ili kreativnih hobija. Minijaturne ili male željeznice prešle su davno iz faze «igracke» u cijenjeni i priznati (ponekad i kompleksan) hobi, koji cak može imati terapeutsku ulogu i koji svojom razvijenošcu i velicinom dozvoljava da se jednako dobro zabavljaju svi, od predškolske djece do penzionera . Mnogi ce vam reci da je ovo skup hobi, za djecu u duši i za neozbiljne, za cudake... ne vjerujte im
Svaki hobi ima nekoliko ciljeva... ispuniti vrijeme i usmjeriti za trenutak fokus na nešto drugo,dopuniti i ispuniti snove ili želje,ostvariti kreativnost... a male željeznice to uspijevaju u svim segmentima, i najvažnije... može sudjelovati svatko Najbolji hobi na svijetu... zar ne?

Podjele na ovo i ono...

Za pocetak, nedajte da vas zbune nazivi modelarstvo i maketarstvo,kod željeznica oni se povezuju malko drugacije i neovisno od njihovog «školskog» znacenja. Kod bavljenja minijaturnim željeznicama modelima nazivamo sve što se kotrlja po tracnicama ili cesti, dakle vozila. Makete su cijeli sustavi koji sadrže sve ostalo: tracnice, okoliš, reljef, kucice, šume, jezera itd... Pri njihovoj izradi i opremanju, prolazi se sve. Upoznajete se sa osnovama elektrotehnike, rada sa drvetom, sklapanja plasticnih dijelova i izrade reljefa.
Svatko može raditi maketu, i pocetnik može uz malo pažnje napraviti odlicnu maketu, no rezultat ce ovisiti ponajprije o strpljenju i volji da se zapoceto dovrši,te spremnosti da se usvoje nova znanja. Na tom tragu je i ovaj internetski portal, da svima olakša osnovne teškoce i da poduci i pokaže tehnike izrade makete i modela. Makete se dijele na nekoliko skupina: Pokretne (portabilne) i nepokretne (fiksne)
Prve su obicno malih dimenzija,lako prenosive ili sastavljene od segmenata ili modula. Danas je strašno popularna izrada tzv. «micro-layouts» tj minijaturnih maketa ili diorama koje dozvoljavaju vožnju, a zauzimaju prostor ne veci od kutije za cipele ili A3 papira... pa cak i manje! Odlican pregled i izvor ideja je www.carendt.us
Modularne makete obicno su projekti ekipe u klubovima, no ima i primjera kako pojedinci mogu napraviti odlicne kompletne modularne makete. Cilj je da svaki pojedinac napravi jedan ili više modula koji se povezuju u cjelinu, dakle svatko radi jedan komadic «price» koja odgovara zajednickom standardu i na kraju se sve spaja pri dogovorenom druženju ili izložbi ujednu veliku maketu. Modularnim maketama cemo se posvetiti i odvojeno od ovog prikaza. Za sada, pogledajte kako izgleda jedno druženje sa i oko modularne makete na www.kzmz.hr
Segmentne makete su u stvari nešto izmedu fiksnih i modularnih maketa,samo što je rijec o segmentima koji se mogu odvojiti i prenositi,ali nemaju standardni prikljucak kao modularne
Fiksne makete su obicno malko veci zahvati pojedinaca ili grupa koji zauzimaju malko vecu kvadraturu prostora, obicno jedan dio sobe,ili cijelu sobu... podrum, tavan, ostavu u vrtu... Nisu ogranicene dimenzijama,vec samo raspoloživim prostorom,i najcešce su izbor stambeno situiranih, ili onih koji mogu odvojiti prostor a da ne uzurpiraju ostatak obitelji
Kada smo kod vrta / bašte ...tu su i vrtne željeznice, malko vece od onih na koje smo navikli, ali jednako atraktivne! Maketa za njih je vrt... bašta...park... i nerjetko zahtjevaju malko grublje radove,ali i pružaju veliko zadovoljstvo, sukladno svojoj velicini. Spomenuli smo i diorame, mala nerjetko prava umjetnicka djelakoja prikazuju mali dio svijeta,i jedina razlika izmedu njih i maketa je što su obicno neaktivne, tj. nevozne. Neki koriste module kao diorame u kuci,ili pak doraduju diorame do funkcionalnosti modula ili segmenta. Diorame se obicno rade kao staticni prikaz,noi tu su granice pomaknute.
Dakle, maketari su oni koji rade makete, i pokušavaju docarati život željeznice ( i ne samo nje ) više ili manje realno.
Kolekcionari... eh, to je posebna vrsta ljubitelja minijaturnih željeznica. Njihov cilj je obicno samo sakupljanje voznog parka, ili modela iizlaganje u velikim zidnim vitrinama. Skuplja se svašta, od vozila odredene zemlje ili odredene epohe do odredenih tipova vozila (npr. samo tramvaji, ili samo pomocna radna vozila) ili odredenih kompanija. Ima i onih koji skupljaju «igracke» ili samo prve, metalne modele sa pocetka i sredine 20. stoljeca, raritetne modele i slicno. Obicno su maketari ujedno i kolekcionari, ali i pravi kolekcionari povremeno provozaju svoj vozni park.
Modelari su druga prica,oni su u stvari kreativci koji svoje znanje i umjece rada sa materijalima,elektronikom i mehanikom pretacu u ono najbitnije: vozne modele željeznickih i drugih vozila te atraktivne detalje za ukrašavanje makete. Danas se pojam modelara u ovom hobiju veže na sve koji se njime bave, no ipak, valja znati da postoji mala razlika. Sada kada smo utvrdili osnovne razlike, valja se odluciti ovisno o afinitetima kojim oblikom se želite baviti.
Maketarstvo je najzabavnije i najšire, kolekcionarstvo traži dosta znanja i pracenja tržišta, modelarstvo traži malko više poznavanje tehnike i tehnologije izrade modela Svatko u ovim grubim podjelama ili njihovim kombinacijama može naci nešto za sebe. Samo valja bez straha odabrati!
Facebook del.icio.us Stumbleupon Digg RSS

Powered by Malezeljeznice CMS