Anketa
Čime se rukovodide prilikom sastvaljanja putničkih kompozicija?

Forum
Google Chrome Firefox Download Button

Recenzije

ŽS spavaća kola


(Login)

Epoha V NEM KK Obostrano izolirani kotači
Pozitivno
Povedeno je računa o nekim specifičnostima, odnosno takodje upečatljivim detaljima za ovu verziju GOŠA Y spavaćih kola.
Negativno
Evidentan je problem sa rotiranjem obrtnog postolja na strani modela bez vrata, koje na usponima udara u priključke za vodu, što je inače prisutno kod svih ACME JŽ modela koji imaju postolje sa papučastom kočnicom.
Model zaslužuje pozitivnu, vrlo dobru ocenu.
         Treći po redu model Železnica Srbije predstavlja ŽS WLBl spavaća kola i to u novijem bojenju, ali sa starim sistemom numeracije. Mnoge kolekcionare je ovaj potez ACME-a iznenadio iz više razloga.
 
         Naime, nakon singl modela zagrebačkih i beogradskih spavaćih kola, kao i trobojnih beograskih spavaćih kola u II setu Jugoslavije express (ACME 55061), većina kolekcionara je očekivala neki model ljubljanskog vagona za spavanje, posebno imajući u vidu da je takav model već postojao kao model SŽ i da su mnogi priželjkivali JŽ „SPALNIK“.
 
         Medjutim zašto se ACME odlučio na ovaj korak i dalje je ostala misterija, posebno imajući u vidu da u stvarnosti postoji samo jedan vagon u ovom bojenju, kao i da je sa režimom razmene 50 (da ne može u medjunarodni saobraćaj) i da eventualno dalje od Crne Gore nije vozio. Takodje treba napomenuti da model ima par kompromisa, odnosno da model ne odgovara u suštini pravom vagonu u stvarnosti, jer je uradjen od kalupa od novijih GOŠA Y spavaćih kola, dok je sam vagon u stvarnosti primerak starije konstrukcije. To se pre svega ogleda u detaljima na krovu (dva reda luftera, kao i rešetka na sanduku vagona, koja ne bi trebala da postoji).
 
         S druge strane, gledano ja sam lično bio prijatno iznenadjen, da je i pored gore napomenutih kompromisa, ipak povedeno računa o nekim specifičnostima, odnosno takodje upečatljivim detaljima za ovu verziju GOŠA Y spavaćih kola. Radi se o tome, da je na modelu korektno uradjeno obrtno postolje sa papučastom kočnicom, i alternatorima sa obe strane postolja, dakle kao i u stvarnosti, što je za svaku pohvalu. Takodje su i ostale oznake na modelu uradjene primereno njegovom primerku u stvarnosti.
 
         O samom modelu, kao modelu, može se reći da predstavlja još jedan vrlo kvalitetno uradjen detaljan model, kao što se i moglo videti na ostalim modelima ACME-a, tu je kvalitetno pakovanje, kesica sa dodatnim delovima i sl.  Evidentan je i dalje problem sa rotiranjem obrtnog postolja na strani modela bez vrata, koje na usponima udara u priključke za vodu, što je inače prisutno kod svih ACME JŽ modela koji imaju postolje sa papučastom kočnicom.
 
         Odnos cena-kvalitet je svakako dobar, ako gledamo sam model kao model, dok postojanje ovakvog modela je diskutabilno iz razloga koji su napomenuti na početku teksta, ali i pored toga model predstavlja još jedno osveženje kolekcionarima sa prostora bivše Jugoslavije, pa i šire, kao i ljubiteljima Železnica Srbije

Slika 1 Slika 2 Slika 3 Slika 4

Nazad na popis


Komentari
Facebook del.icio.us Stumbleupon Digg RSS

Powered by Malezeljeznice CMS