Anketa
Čime se rukovodide prilikom sastvaljanja putničkih kompozicija?

Forum
Google Chrome Firefox Download Button

Recenzije

KMB HŽ Eas


(Login)

Epoha V NEM KK Jednostrano izolirani kotači
Pozitivno
Vjernost prototipu
Detalji
Negativno
Ništa
Za cijenu za koju se prodaje teško da se može nači kvalitetniji i realniji H0 model.
Prototip KMB-ovog četveroosovinskog modela HŽ Eas vagona je vjerojatno najbrojniji i najsvestraniji vagon u voznom parku Hrvatskih željeznica. U njemu se vozi gotovo sve što vam može pasti na pamet, od ugljena i željezne rudače, trupaca, čeličnih limova, pa sve do raznih vrsta otpada. Zato mi modelari s ovog područja možemo biti sretni što je austrijski Klein Modellbahn imao u proizvodnom asortimanu model ovog našeg vagona.

Ovaj je model po mojem mišljenju jedan od najkvalitetnijih HO vagona koji su dio moje kolekcije. Jednostavno mu ne mogu nači neku slabu točku! Izuzetno je vjeran prototipu, svi, čak i najmanji natpisi s boka i čela pravog vagona našli su svoje mjesto i na modelu. Kolo ručne kočnice i bočne kukice su žute, dok su natpisi vrlo jasni i razumljivi. Može se pročitati čak i to da je vagon imao zadnju reviziju 12.4.1995. u čakovcu! Nevjerojatno za ovu cjenovnu klasu vagona! Bravo KMB! Model je opremljen kratkom kinematikom i standardnim NEM prihvatom kopči, tako da je vrlo lako umetnuti npr. kratke Roco kopče ako netko to poželi. Vagon nije dugačak, pa izgleda dobro čak i na vrlo oštrim R1 zavojima.

Iako vagon nije baš težak, što je i razumljivo jer zbog otvorene konstrukcije nije bilo mjesta za dodatne utege, KMB je uspio napraviti iznimno stabilan vagon. Ne sječam se da mi je ikad ispao sa tračnica sam od sebe, bez obzira na skretničke kombinacije, čak i kad je guran. Kotači su metalni, i to "zacrnjeni", što daje još malo realnosti modelu. što se tiče same vožnje, teško čete nači model koji se bolje i finije "kotrlja" kad ga gurnete rukom. Jako, jako dobro!

Klein Modellbahn je proizveo izvrstan model HŽ vagona! Jedini je problem što ga je zbog poznatih financijskih teškoča austrijske tvrtke sve teže nači u prodaji, te je obično direktna narudžba iz KMB-a jedini način da ga se kupi. Ali za ovu cijenu po kojoj se prodaje sumnjam da se može nači kvalitetniji i realniji HO model! Svakako preporučam!

Slika 1 Slika 2 Slika 3

Nazad na popis


Komentari
Facebook del.icio.us Stumbleupon Digg RSS

Powered by Malezeljeznice CMS