Anketa
Čime se rukovodide prilikom sastvaljanja putničkih kompozicija?

Forum
Google Chrome Firefox Download Button

Recenzije

Siemens ES64F4-007


(Login)

Epoha V NEM KK Rasvjeta ovisna o smjeru sa reflektorom DC priprema 5-polni motor
Pozitivno
Vozna svojstva
DCC Ready
Negativno
Osvjetljenje
Izliveni detalji
Vrlo dobar model lokomotive prihvatljive cijene.
Odlućio sam napraviti kratki prikaz lokomotive koja se (u nedostatku HO modela naših poznatijih lokomotiva) može povezati s riječkim i hrvatskim prugama. To je Piko HO model Dispolok ES64F4-007 lokomotive, među modelarima s ovih prostora poznatija kao "Opatija". Nadimak je dobila po grbu grada Opatije kojeg nosi na bočnim stranama obje upravljačnice. Kako se on našao na njemačkoj lokomotivi? švicarska izdavačka tvrtka "Minirex" zakupila je lokomotivu i koristila je za vuču posebnog vlaka na relaciji Matulji (Opatija) - Zurich. Od tog vremena ima na sebi grb grada Opatije i reklamne slogane časopisa željezničke tematike koje "Minirex" izdaje.
Radi se o lokomotivi iz Piko Hobby linije, koja je cijenom i detaljnošću namijenjena manje zahtjevnim modelarima - kao i onima koji tek ulaze u svijet željezničkih modela. Može se reći da model nema mnogo "dodatne opreme", ako se poslužim auto "slengom". Naprimjer, ova lokomotiva nema osvjetljenje zavisno od smjera kretanja (uopće nema crvenog svjetla), nema adhezijske gumice na kotačima, a pantografi nisu u funkciji. Detalji su odliveni (npr. rukohvati), tj. nisu izvedeni kao posebno napravljeni dijelovi. Sve se ovo može naći na dvostruko ili više skupljim lokomotivama. 
Ali, da ne bih nabrajao samo ono što ovaj model nema, važne su stvari tu: pogon je izveden na sve četiri osovine, svih osam kotača prima struju iz tračnica, motor je malo bučan pri kretanju, ali je pouzdan i ima dobar moment pokretanja, čak i na usponu. Lokomotiva je dosta teška (oko 450 grama), pa će rijetko imati problema s proklizavanjem pogonskih osovina.
Završna obrada i detalji su solidni. Natpisi su jasni, na rubovima kotača je naljepnica koja simulira kočioni disk, prijelaz srebrne na žutu boju izveden je čisto i bez razlijevanja. Na krovu postoje detalji električne opreme, iako su izvedeni grublje nego na konkurentskim (Roco, Trix) modelima slične lokomotive. Piko je napravio i jednu grešku: grb Opatije na prototipu je sa svake strane obje kabine, dok je na modelu samo na kabini 2. I još nešto: u kabini 1 nalazi se figurica strojovođe - mali detalj koji veseli!
Vozna svojstva su solidna. Kod kretanja (tj. kod niskog napona na motoriču) u maloj mjeri pojavljuje se stara boljka jeftinijih modela - lokomotiva ne krene nego zuji, pa krene tek kad se napon regulatora još malo povisi. No ovo nije jako izraženo, i čini se da je Piko uspio to malo bolje riješiti nego na prijašnjim Hobby modelima. Pogotovo ako se koriste kvalitetniji upravljači; s jeftinim Mehano upravljačima iz start setova motorič glasnije zuji.
Nakon što se pokrene, lokomotiva održava relativno nisku brzinu, a na višim naponima lijepo diže brzinu kretanja. što se tiće vuče, nisam imao mjesta prikačiti joj više od 7-8 vagona; takva kompozicija na horizontalnoj pruzi u jakom zavoju uopće joj ne predstavlja problem. Iako je relativno dugačka, preko 22cm, bez problema prolazi i oštre R1 zavoje (R=360mm), iako se bolje snalazi i izgleda na R2 i većim radijusima.
Mala zamjerka ide osvjetljenju, tj. svjetlovodima koji simuliraju tri reflektora na čelu lokomotive. Potreban im je dosta visok napon da bi bili jarko osvijetljeni. Šteta što Piko nije koristio LED diodice za osvjetljenje.
Model je "DCC Ready", dakle utor za dekoder postoji ako želite prebaciti lokomotivu na digital. Unutrašnjosti se pristupa otpuštanjem vijaka na donjoj strani modela - bravo za Piko, uvijek sam više volio "šerafe" nego razne plastične kopče koje rado pucaju!
Piko je napravio vrlo dobar model lokomotive prihvatljive cijene. Voznim svojstvima i razinom detalja ne može se mjeriti sa skupljim konkurentskim modelima, ali je zaista jako dobar "ulazni" model. Dobro će se uklopiti i na makete po kojima voze i višestruko skuplji modeli.

Slika 1 Slika 2 Slika 3 Slika 4

Nazad na popis


Komentari
Facebook del.icio.us Stumbleupon Digg RSS

Powered by Malezeljeznice CMS