Anketa
Čime se rukovodide prilikom sastvaljanja putničkih kompozicija?

Forum
Google Chrome Firefox Download Button

Tekstovi

Nasip za kolosjek

Autor: Mr.Joe | 29.12.2009 | Komentari | Tag: #uradi-sam #balast
Rešio sam,da ću nasip napraviti tako da izgleda kao u stvarnosti.Materijal je kamen, originalni kameni sa nasipa koloseka.U prospektima piše da je veličina kamena za HO je od 0.5-1.5mm.
Treba još sito, može i neka stara sito za testu i jedna za brašno.Može se i napraviti, kao što sam i ja napravio od zaštitnika  zvučnike na televizorima (onaj metalni što se nalazi napred na TV ).
Ja sam našao dve vrste sa različitim rupama, pa sam napravio sito sa dva nivoa sa različitom rupom.Kamene koju sam nabavio, tj. slučajno sam našao pored koloseka,podelio sam po dojama.Sad dolazi najteži posao.Treba razlomiti kamen na komadiće, na betonu ili na nekom gvozdenom ploču.Jedan savet, dobro bi bilo sve to raditi u jednoj većoj kutiji da bi parčadi ne bi razleteli na sve strane.Zato raditi po bojama jer posle može mešati kao želite da izgleda nasip, svetlije, tamnije.Kad mislite da su kamenčiči dosta sitne onda sa sitom za brašno odstrani se onaj fini deo kamena, tj. prašak, zatim  se sipa  u sito za testo i sita se.Ono što ostaje u sito ponovo se lomi pa sita, itd.

Kad je gotovo, treba oprati sa vodom pa sušiti.Na sliku se vidi gotov, mešani nasip samo treba lepiti.Izgled nasipa na maketi.Lepljeno je sa lepilom za tapetu.Lepilo se meša sa kamenom tako da bude dosta gusto.Sa malim četkicom nanesemo i lepilo na kolosek.Sa nekim priručnom alatom nanese se pomešani kamen.Ja sam nabavio onaj alat čim zubari blombiraju zub, ali može i iseći neki lim da bude sličan oblik.Važno je da ispunite svugde i da se napravi oblik nasipa.

 

Poslje 3-4 dana kada se dobro osuši, može se i izvršiti popravak na isti način.Ako mislimo da je sve u redu onda se lakira tj. sa malom četkicom dobro premaže nasip sa providnom mat nitro lakom.Posle sušenja tolko čvrsto stoji da mirno možete koristiti i veliki usisivač da očistite od otpadaka.
Jeste, malo je mukotrpan posao, ali za jednog maketara nema prepreka, sve će da uradi da to izgleda lepo i dobro.

Nazad na popis
Komentari
Facebook del.icio.us Stumbleupon Digg RSS

Powered by Malezeljeznice CMS